Джеппаров розказав, як кримські силовики пресували свідка викрадення його сина

Джеппаров розказав, як кримські силовики пресували свідка викрадення його сина

Укрінформ
Пройшли чотири роки, як в окупованому Криму були викрадені син і племінник активіста кримськотатарського національного руху Абдурешита Джеппарова. 

Активіст вважає, що президент Росії Путін виступає заодно зі слідством, незацікавлений у розкритті цього злочину. Про це Абдурешит Джеппаров розповів в інтерв'ю "Крим.Реалії".

"14 жовтня, через два тижні з дня викрадення, відбулася нарада Ради з прав людини при президентові Росії. На цій нараді голова РПЛ Микола Сванідзе повідомив президенту Росії Володимиру Путіну про те, що в Криму практикується викрадення людей. На що той відповів, мовляв, він цього не знав і такого не має бути... До цього ще були викрадені, тому реакція президента Росії, на мій погляд, була невірною. Він мав дати вказівку, щоб злочин був розкритий і визначити терміни, а потім повідомити суспільству про результати. Цього не було зроблено", - сказав Джеппаров.

Активіст нагадав, що викрадення його сина Ісляма Джеппарова і племінника Джевдета Іслямова сталося 27 вересня 2014 року близько 19 години в межах селища компактного проживання кримських татар Сари-су під Білогорськом.

За словами свідка, що також проживає в селищі Сари-су, люди в чорних уніформах вийшли з автомобіля Volkswagen чорного кольору з тонованими стеклами, схопили двох хлопців, які йшли по тротуару вздовж дороги, силою заштовхали їх у машину й відвезли. Відтоді їх ніхто не бачив. 

Після того, як Джеппаров звернувся до "поліції" Криму, його самого і свідка викрадення викликали у "слідком" і допитували.

"Мене стали допитувати як винуватого в чомусь, ніби злочинця. Але більше дісталося свідкові... Його підняли на другий поверх, звідти я почув крики, шум. Свідок повідомив про викрадення, він виконав свій громадянський і людський обов'язок, але замість того, щоб його уберегти від можливої небезпеки, з ним на другому поверсі творили жахливі речі. Я пам'ятаю, як він спустився, запитую, що там таке було. А він блідий і нічого не говорить", - розповів активіст.

За його словами, на свідка, який, із слів його адвоката, нічого злочинного не здійснював, завели кримінальну справу і довго тримали в СІЗО, потім етапували до колонії, де він відбував свій термін.

Читайте також: Окупанти в Криму перевіряють викрадення делегата Курултаю - адвокат

Як вважає Джеппаров, розслідування справи за фактом викрадення Ісляма і Джевдета за чотири роки не дало ніяких результатів, оскільки "слідство", на його думку, одностайне з тими, хто скоїв цей злочин.  

"Слідство нібито йшло. Але по тому, як ставилися до мене, до моєї сестри, сина якої теж викрали російські службовці, ми зрозуміли, що слідство, скоріш за все, у згоді з тими, хто скоїв цей злочин", - сказав Джеппаров. 

Він зазначив, що викрадення його сина і племінника розслідує також прокуратура України, у справі  працюють три адвокати.

"Минуло чотири роки. Нічого про сина і племінника невідомо. Працюють три адвокати: з Санкт-Петербурга, Києва і Криму. Справу порушено і в Україні прокуратурою АРК. Раз мій син громадянин України, то Україна реагує в цій частині правильно. Час покаже, хто доведе справу до кінця. Поки ж навіть не знаю, чи живі вони. Якщо мій син живий, то йому через два місяці буде 23 роки, а на момент його викрадення йому не було й 19-ти", - розповів Джеппаров.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-