Гібридна війна на Азовському морі

Гібридна війна на Азовському морі

Укрінформ
Росія збільшила військову присутність в Азовському морі та все більше вдається до дій, що загрожують безпеці морських кордонів України

Офіційний Київ б’є на сполох. Президент України Петро Порошенко зазначив, що порушуватиме це питання під час саміту Україна ЄС 9 липня.

«Розраховуємо на жорстку позицію ЄС щодо нових безпекових викликів з боку Росії у Чорному та Азовському морях», - сказав глава держави.

18 червня питання мілітаризації Азовського моря Росією обговорював під час зустрічі з послом Великобританії Джудіт Гоф Секретар Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) Олександр Турчинов. «Посилення десантних можливостей РФ у цьому регіоні свідчить про ймовірність провокацій з їхнього боку на Азовському узбережжі», - зазначив Секретар РНБО.

З 30 квітня Росія почала огляд суден, що прямують до українських портів крізь Керченську протоку. За даними моніторингової групи «Майдану Закордонних Справ», «Інституту чорноморських стратегічних досліджень» та сайту BlackSeaNews, в період з 17 травня по 16 червня берегова охорона ФСБ РФ 50 разів затримувала в Азовському морі, переважно на південь-південний схід від Бердянської коси, торговельні судна, що йшли до/з Маріуполя та Бердянська.

Наприкінці травня під приводом проведення військових навчань Росія закрила на кілька днів для руху суден біля 2000 квадратних кілометрів акваторії Азовського моря поблизу українського узбережжя. В той же час Москва нарощує кількість бойових кораблів в регіоні. Так, за інформацією різних джерел, лише в червні до кораблів берегової охорони прикордонної служби Російської федерації (входить до складу ФСБ РФ) приєдналися військові кораблі Каспійської флотилії РФ - по різних даних, від 6 до 10 артилерійських катерів типу «Шмель», 4-6 амфібій типу «Серна», які є малими десантними кораблями та призначені для наступальних операцій, а також найновіші десантні катери типу «Дюгонь». Крім того, як зазначає редактор сайту BlackSeaNews Андрій Клименко, росіяни посилили Азовське угруповання ракетними  корветами «Град Свияжск» та «Великий Устюг» Каспійської флотилії. Саме ці корвети, озброєні ракетами «Калібр», 2015 року завдали удару з акваторії Каспійського моря по території Сирії.

Цю інформацію підтвердив і Секретар РНБО Олександр Турчинов. «Вони зараз активно створюють Азовську флотилію, фактично блокуючи пересування кораблів у напрямку наших азовських портів. Для цього з Каспію перекинуто десантні кораблі, а також ракетні кораблі», - зазначив секретар РНБО.

Формально Росія має право зупиняти для огляду судна, що йдуть до українських портів. Адже, за договором від 2003 року між Україною та РФ, Азовське море є внутрішнім морем двох країн. Протягом багатьох років – ще до анексії Криму та окупації Донбасу – Росія відкидала пропозиції України щодо демаркації кордонів на Азовському морі.  І нині Москва користується тим, що питання україно-російських водних кордонів так і не унормовано.

Тим часом експерти проводять паралелі з базуванням в Севастополі Чорноморського Флоту РФ.  Його перебування у Криму хоч і було законним згідно з міжнародними договорами, в результаті стало базою для подальших незаконних дій – анексії Криму Росією. «Якщо з нашого боку не буде посиленого патрулювання, демонстрації намірів витіснення російських катерів, різкого звернення до РФ і світової спільноти - це може стати початком анексії Приазов'я», - вважає редактор сайту BlackSeaNews Андрій Клименко.

Україна тримає на постійному контролі ситуацію в Азовському морі. Державна прикордонна служба України розробила сценарії реагування на кожну провокацію Росії. До заходів за необхідності залучатимуться Військово-морські Сили України, інші підрозділи Збройних Сил України, правоохоронні органи тощо.

Для чого Росія мілітаризує Азовське море? (версії українських експертів)

- Тиск на економічну активність України та її торгових партнерів в Азовському морі.

- Блокада українських портів, загострення соціально-економічної ситуації в регіоні та в Україні в цілому як елемент «гібридної війни» Росії проти України.

- Тиск на Україну з метою розблокування постачання води до Криму Північно-Кримським каналом.

- Підготовка до анексії азовського узбережжя та створення сухопутного «коридору» до Криму.

Цифра:

-До $15 тисяч на добу становлять збитки судновласників, чиї судна зупиняють російські прикордонники для «огляду».

Віктор Кравець, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-