У Львові на Форумі видавців прочитали твори Сенцова

У Львові на Форумі видавців прочитали твори Сенцова

Укрінформ
У Львові в межах Форуму видавців-2018 провели письменницький марафон на підтримку політв’язня Кремля Олега Сенцова, який голодує 133-й день.

Українські й закордонні письменники, правозахисники та журналісти прочитали власні тексти й тексти Сенцова, повідомляє “Громадське”.

Марафон організували у центрі міста біля Ратуші - на її будівлі вивісили великий банер на підтримку Сенцова. Учасники марафону прийшли з плакатами #SaveSentsov.

На акцію з окупованого Криму приїхали мати та племінниця іншого політв’язня Кремля - Олександра Кольченка.

«Такі акції потрібні, я дуже вдячна організаторам, усім, хто бере участь та прийшов підтримати. Це - один з методів боротьби для звільнення політв’язнів. Я сподіваюся, що Олег та мій син, і інші політв’язні повернуться на територію України», - сказала матір Олександра Кольченка Лариса та додала, що для її сина нещодавно вдалося через правозахисників передати ліки.

Українська журналістка та правозахисниця Лариса Денисенко виступила на марафоні та прочитала уривок з оповідання Сенцова «Школа».

«Я раджу всім почитати бодай початок і кінець цього оповідання. Там дуже багато пояснень того, яким він є. І того, яким він сформований, на що він піде і на що ніколи не піде», - сказала Денисенко та додала, що правозахисники, зокрема ПЕН-клуб постійно проводить подібні акції.

Як повідомлялося, Сенцов був незаконно засуджений в Росії в серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за сфабрикованим звинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму.

14 травня 2018 року режисер оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення всіх українських політв'язнів в Росії.

Читайте також: У Парижі біля посольства Росії показали фільм Сенцова

З вимогою негайно звільнити Сенцова в останні місяці виступили численні діячі світової культури, а також політики і правозахисники. У США петиція на сайті Білого дому на підтримку українського режисера набрала понад 100 тисяч підписів. Це означає, що згідно з американським законодавством, документ буде направлений на розгляд профільного відомства.

Усього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Фото: Анна Цигима/Громадське

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-