МЗС вимагає від Кремля негайно звільнити активіста Чапуха

МЗС вимагає від Кремля негайно звільнити активіста Чапуха

Укрінформ
МЗС висловлює стурбованість у зв'язку зі значним погіршенням стану здоров’я громадянина України Асана Чапуха, який перебуває в незаконному ув'язненні за політмотивами в окупованому Криму та на знак протесту проти свавілля щодо нього оголосив голодування.

Про це йдеться у коментарі МЗС України у зв’язку з протиправними діями РФ відносно громадянина України Асана Чапуха.

"Відмова російської окупаційної адміністрації у наданні Асану Чапуху медичної допомоги є черговим свідченням тортур. Висловлюємо категоричний протест проти дій російського окупаційного режиму, який продовжує посилювати репресії та ігнорувати свої зобов'язання як держави-окупанта. Вимагаємо від кремлівського режиму негайно звільнити Асана Чапуха та інших понад 70 громадян України, що незаконно переслідуються на території Росії та в окупованому нею Криму", - зазначається у коментарі.

У МЗС укотре наголосили, що Росія має припинити незаконну окупацію АР Криму і м. Севастополя та в повному обсязі виконати відповідні резолюції Генеральної Асамблеї ООН, а також наказ Міжнародного суду ООН щодо запобіжних заходів у рамках позову України проти Російської Федерації стосовно застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. "Це, зокрема, стосується відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу", - акцентували у зовнішньополітичному відомстві.

Читайте також: Кримськотатарський активіст Чапух уже не може самостійно пересуватись - Денісова

У МЗС закликали міжнародне співтовариство посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на державу-агресора з метою звільнення незаконно утримуваних Росією громадян України.

Як повідомила Уповноважений ВР України з прав людини Людмила Денісова, здоров’я 65-річного кримськотатарського активіста Асана Чапуха, якого окупанти незаконно звинувачують у так званій справі Веджіє Кашка, різко погіршується через те, що на шостий день голодування представники кремлівської каральної машини не надають йому невідкладної медичної допомоги та не відпускають під домашній арешт.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-