Росія незаконно використовує у Криму 500 радіочастот

Росія незаконно використовує у Криму 500 радіочастот

Укрінформ
РФ незаконно використовує понад 500 радіочастот у Криму, що призводить до поширення російського телерадіомовлення з тимчасово окупованої території на прилеглі райони Херсонщини.

Про це розповів постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін у вівторок під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За чотири роки окупації Російська Федерація повністю інкорпорувала півострів у власні системи інформатизації... Окупаційна влада на відповідні програми інформатизації щорічно витрачає з місцевих бюджетів близько 4 млн руб. Щодо ситуації з телерадіомовленням, можна сказати, що на сьогодні держава-агресор незаконно використовує в Криму більше 500 частот. Відповідно на сьогодні можемо констатувати не лише майже повну відсутність в Криму українського мовлення, але й поширення за останні місяці мовлення з тимчасово окупованої території на прилеглі території Херсонщини", - зазначив Бабін.

При цьому він звернув увагу на те, що в 2019 році РФ планує перейти на цифрове телерадіомовлення.

"Після того, як у травні цього року росіяни запустили нову потужну станцію "Солоне озеро", це біля Джанкою, їх потужності у поширенні незаконного телерадіомовлення на підконтрольну територію значно зросли. І, як нам кажуть, з нового року Російська Федерація планує переходити на цифрове мовлення. Після цього якість такого мовлення на підконтрольній території України лише поліпшиться," - уточнив Бабін, зауваживши, що заходи з протидії російській агресі у сфері інформатизації та зв'язку мають стосуватися щонайменше глушіння сигналу відповідних російських каналів.

З іншого боку, у своїй доповіді він також акцентував і на відсутності українських друкованих ЗМІ в інформаційному просторі Криму.

Читайте також: Рада ухвалила закон про житло для військових з Криму та Донбасу

Разом з тим постпред заявив, що на окуповану півострові незаконно використовуються телефонних номерів.

"Якщо взяти зв'язок, то можу констатувати, що у сфері дротового зв'язку ми маємо ситуацію повного незаконного використання номерів - це більше 500 тисяч абонентів", - пояснив Бабін.

Окрім того, він звернув увагу членів комітету й на проблеми у сфері поштового зв'язку.

"Сьогодні поштові відправлення з позначками "Крим - Росія - Севастополь - Росія" приймаються Укрпоштою для передачі українським абонентам. У нас із цього питання вже було декілька нарад і Укрпошта це пояснює ручним режимом сортування відправлень - що вони не можуть це змінити, тому дійсно сьогодні окупаційна влада може із Севастополя послати повістку кримському активісту до Києва і Укрпошта її доставить. Така у нас цікава ситуація", - зазначив постійний представник Президента.

Підсумовуючи він заявив про готовність долучатися до роботи щодо вдосконалення санкційного механізму.

"Ми готові разом і з депутатами, і з усіма структурами опрацьовувати відповідні обмеження щодо носіїв державної та службової таємниці щодо відвідування ними окупованої території, бо наразі таких обмежень у законодавстві не передбачено, і ми будемо працювати щодо питань протидії незаконному поштовому зв'язку, а також у сфері санкцій, бо на сьогодні є відповідні пропозиції щодо застосування санкційного механізму. Як на мене, ми маємо його застосовувати і як щодо контенту для ключових телерадіокомпаній і операторів зв'язку РФ, так і до технічної складової - це насамперед ті компанії, які незаконно постачають відповідне обладнання на окуповані території, бо на сьогодні для облаштування систем телерадіомовлення окупанти дуже активно використовують зокрема обладнання з країн ЄС", - уточнив Бабін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-