У Раді підтримали номінування Сенцова на Нобелівську премію

У Раді підтримали номінування Сенцова на Нобелівську премію

Укрінформ
Комітет Ради у закордонних справах підтримав проект постанови про номінування незаконно ув'язненого в РФ українського режисера Олега Сенцова на Нобелівську премію миру.

Про це повідомив у Facebook народний депутат Олексій Гончаренко за результатами засідання 18 вересня.

"Комітет у закордонних справах підтримав проект постанови про номінування Олега Сенцова на Нобелівську премію миру... Сподіваюсь, що незабаром Верховна Рада ухвалить цю постанову вже у сесійній залі", - написав Гончаренко.

Він додав, що Сенцов заслуговує на цю премію як борець за базові права і свободи людини ненасильницьким шляхом. Окрім того, номінування на премію дасть змогу привернути більшу увагу міжнародних партнерів до ситуації навколо політв'язня.

Проект постанови про Заяву Верховної Ради України до Норвезького Нобелівського комітету щодо висунення кандидатури Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру №9040 було зареєстровано групою народних депутатів 4 вересня.

Як повідомляв Укрінформ, Олега Сенцова незаконно засуджено у Росії у серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за сфабрикованим обвинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. 14 травня 2018 року режисер оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення всіх українських політв'язнів у Росії.

Читайте також: Москалькова стверджує, що Сенцов "почувається задовільно"

З вимогою негайно звільнити Сенцова в останні місяці виступили численні діячі світової культури, а також політики й правозахисники. У США петиція на сайті Білого дому на підтримку українського режисера набрала понад 100 тисяч підписів. Це означає, що тепер згідно з американським законодавством документ буде направлено на розгляд профільного відомства.

В цілому в Росії і анексованому Криму тримають близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-