Справа Балуха: у Денісової до омбудсмена в РФ є дві дуже конкретні вимоги

Справа Балуха: у Денісової до омбудсмена в РФ є дві дуже конкретні вимоги

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляє, що Володимира Балуха справді побили в СІЗО у Сімферополі, але змусили на камеру сказати протилежне, і вимагає негайно допустити її до українського політв'язня.

Про це йдеться в оприлюдненій у вівторок заяві українського омбудсмена, повідомляє прес-служба уповноваженого.

"Уточнила інформацію щодо Володимира Балуха. Я не мала сумнівів, що його побили, а тепер цей факт підтвердили адвокат та архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент... Тому у мене до омбудсмена в РФ зараз 2 цілком реальні і дуже конкретні вимоги: негайно надати йому кваліфіковану медичну допомогу. Допустити мене до українського політв'язня", - написала Денісова.

За її словами, після побиття у Балуха до болю в областях нирок, печінки і голови додався біль у серці, а медики досі його не оглянули, хоча минуло уже 5 днів. "Інколи біль настільки пронизливий, що викликає блювотні рефлекси. Медики досі не оглянули Володимира, а минуло вже 5 днів. Так, саме 5 днів. Ще 13 вересня українця катували. Дізналася і ще одну причину побиття: Балух розповідав адвокату про стан свого здоров’я, про ставлення до нього у слідчому ізоляторі, про втрачену надію і відсутність сподівань", - зазначила омбудсмен.

Читайте також: Москалькова заявляє, що побитий Балух сам винен: "має підкорятися"

Вона розповіла, що після фізичної розправи і без того слабкого українця працівники СІЗО посадили перед відеокамерою та змусили сказати, що у нього все добре, здоров’я не підводить, прекрасні умови утримання та ставлення до нього теж стабільно хороше.

"Наголошую: це вистава. І тому я хочу почути всю правду лише з вуст Володимира Балуха", - заявила Денісова.

Вона також повідомила, що Балух надзвичайно стривожений і попросив привести до нього нотаріуса, щоб, як і Сенцов, написати заповіт на випадок смерті. "Відчуває, що погрози розправи лише погрозами не залишаться і до колонії він таки не доїде", - сказала омбудсмен.

Крім цього, Денісова ще раз підтвердила свою готовність супроводжувати російського омбудсмена Тетяну Москалькову під час візиту до Кирила Вишинського, який перебуває у Херсонському СІЗО, і чекає від неї відповіді.

Як повідомлялося, 14 вересня заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз розповів журналістам, що активіста Балуха вивели з камери, сильно побили і погрожували позбутися.

Після цієї інформації 15 вересня до Балуха одразу ж прибули його адвокат і архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, однак їх до українського політв'язня не пустили. Лише 17 вересня їм вдалося з ним поспілкуватися.

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі його будинка 90 патронів і декілька тротилових шашок. "Суд" у Криму засудив українця до 5 років колонії загального режиму і штрафу в 10 тисяч рублів (приблизно 4 тис. гривень) по сукупності двох кримінальних справ. У своєму останньому слові Балух заявив про політичний мотив його кримінальної справи.

Він продовжує безстрокове голодування, яке він оголосив 19 березня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-