У Роскомнагляду є для Криму окремий стоп-лист сайтів

У Роскомнагляду є для Криму окремий стоп-лист сайтів

Дослідження
Укрінформ
Кримські інтернет-провайдери блокують щонайменше вісім сайтів, яких немає в офіційних списках Роскомнагляду - відомства, яке регулює заборону інтернет-сторінок у сусідній Росії та анексованому нею Криму.

Про це повідомляє «Крим.Реалії» з посиланням на українську Лабораторію цифрової безпеки.

Як повідомляється, йдеться про сайти кількох українських телеканалів (1tv.com.ua, ictv.ua, novy.tv, stb.ua), новинний український сайт gordonua.com, два кримська новинна сайти qha.com.ua і meridian.in.ua, а також сайт української правозахисної організації krymsos.com.

"Про те, що сайти точно заблоковані провайдерами, а не недоступні через помилки чи інші причини, свідчать результати тестувань інтернет-блокувань та аналізу даних за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення OONI (Open Observatory of Network Interference). При спробі зайти на кожен з цих сайтів хоча б один кримський інтернет-провайдер видає сторінку блокування", - йдеться у повідомленні.

У зв'язку з цим Лабораторія цифрової безпеки стверджує, що результати такого технічного дослідження інтернет-блокувань у Криму дають підстави стверджувати, що в Криму існує "додатковий непублічний список сайтів для блокування, який відрізняється від всеросійського списку Роскомнагляду".

Читайте також: Генпрокуратура РФ звинувачує Google у "втручанні у вибори"

Як повідомляється, щонайменше у одного кримського провайдера були недоступні ще 23 сайти, проте технічних доказів, що це було саме блокування, немає. Серед них - сайти "Українська правда", "Крим.Реалії", InformNapalm, Кримської правозахисної групи, StopFake, Київпрайд та інші.

Лабораторія цифрової безпеки разом з Кримською правозахисною групою провели 46 тестів у різних місцях, інтернет-доступ до яких забезпечується провайдерами FarLine, RealWeb, Elite-Net, Giganet, Крелком, Ланком і Севстар, у містах Сімферополь і Севастополь у серпні 2018 року. Всього в рамках дослідження перевіряли 83 сайти, серед яких в основному українські та кримські новинні ресурси, а також сайти правозахисних і громадських організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-