Російські

Російські "правозахисники" заявляють, що стан Сенцова - стабільний

Укрінформ
Громадська наглядова комісія (ГНК) з Ямало-Ненецького автономного округу РФ поки що не отримувала повідомлень про події "за рамками нормального перебігу", пов'язані зі станом Сенцова.

Про це пишуть РІА Новості з посиланням на голову комісії Данила Гонтаря.

"У нас така домовленість з УФСВП - і вона раніше дотримувалася, немає підстав не довіряти їм - якщо відбуваються якісь події, скажімо, за рамками нормального перебігу, то вони телефонують і повідомляють. Поки що таких повідомлень не було", - сказав Гонтар.

Він також уточнив, що члени ГСК планують відвідати виправну колонію в Лабитнангі, де, зокрема, тримають Сенцова. "Звичайно, плануємо найближчим часом, але дату поки що назвати не можу. Це буде у вересні, я думаю. Одна людина у нас не поїде, як мінімум вдвох зазвичай відвідуємо", - резюмував Гонтар.

У свою чергу уповноважений з прав людини в ЯНАО Анатолій Сак повідомив, що чергове відвідання Сенцова заплановано ним на листопад. Омбудсмен уточнив, що, за його даними, стан ув'язненого стабільний.

Читайте також: Звільнити Балуха і Сенцова: МЗС знову закликає світ посилити тиск на Росію

Як повідомлялося, у понеділок адвокат українського кінорежисера Дмитро Дінзе, який відвідав його минулої п'ятниці, повідомив, що стан Сенцова погіршився і "можливо, скоро його почнуть годувати примусово".

Одночасно сестра Сенцова Наталя Каплан повідомила, що стан здоров'я її брата стабільно важкий, що "він написав заповіт на свою творчість у разі смерті, і це дуже лякає".

Український режисер з Криму Олег Сенцов, незаконно засуджений у РФ до 20 років колонії, 14 травня 2018 року оголосив голодування, вимагаючи звільнення всіх українців - політв'язнів Кремля.

22 червня мати політв'язня Людмила Сенцова направила на ім'я президента РФ прохання про помилування сина. З Кремля відповіли, що Сенцов має сам подати відповідне клопотання. Проте режисер категорично відмовляється писати якісь прохання.

Загалом у Росії і анексованому Криму тримають близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно засудженого в РФ до 12 років ув'язення за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-