Кислотний Армянськ: На дитячих майданчиках – жодної дитини

Кислотний Армянськ: На дитячих майданчиках – жодної дитини

Укрінформ
Найімовірнішою причиною трагедії кримчани вважають проведення стрільб російськими військами

В окупованому Криму триває евакуація дітей з Армянська, який став осередком хімічного зараження відходами виробництва підприємства "Титан", яке незаконно працює на півострові. Всього, за словами "міністра освіти" Криму Наталії Гончарової, з Армянська планувалося вивезти 2200 з 2600 дітей. Ще 400 відмовилися і вирішили самостійно обрати місце тимчасового переселення – не виключено, що й на материковій Україні.

Блогерка RoksolanaToday&Крим повідомляє, що дитячі майданчики й школи в Армянську спорожніли.

"Трохи легше, правда... я рада таким фото... жодної дитини", – повідомляє блогерка.

За її даними, в даний час екологічна ситуація в Армянську залишається катастрофічною.

"Екологічна катастрофа в Північному Криму триває! Вона нікуди не поділася! І де вона сьогодні сильніша, залежить тільки від напрямку вітру. Армянськ, місто-геноцид, сьогодні тут так", – інформує блогер.

Між тим, жителі Армянська, які виїхали за межі міста, лають кримську "владу" через погано організовану евакуацію, за бруд і убогість у санаторіях, які надали їм притулок, за те, що телебачення знімає картинки в найкращих санаторіях для обраних, а інших заселяють "у занедбані об'єкти без умов".

Звісно, блогерка зауважує, що "термінова евакуація – це не путівка на курорт", але, тим не менш, публікує скарги невдоволених, "щоб влада Криму не спала".

ХЕРСОНЩИНА ЕВАКУЮЄ ДІТЕЙ І ГОТОВА ПРИЙНЯТИ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ ШКОЛЯРІВ КРИМУ

Викиди хімічних підприємств Криму змусили й владу Херсонщини взятися за евакуацію дітей шкільного й дошкільного віку. Пізно ввечері в четвер обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та НС ухвалила рішення вивезти в безпечні місця дітей Каланчацького та Чаплинського районів, що знаходяться у зоні впливу виробничої діяльності кримського "Титану".

"З метою попередження небажаних наслідків за фактами забруднення шкідливими речовинами атмосферного повітря в результаті діяльності заводу "Титанові інвестиції" (раніше – "Кримський титан" - ред.), який зараз знаходиться на території окупованого Криму... призупинити навчальний процес у школах та дитячих садках, які знаходяться в зонах можливого враження, провести оздоровлення дітей – мешканців населених пунктів можливого ураження у дитячих оздоровчих таборах області", – йдеться в повідомленні комісії, очолюваної головою облдержадміністрації Андрієм Гордєєвим.

Крім того, херсонська влада заявила про готовність прихистити дітей Армянська і Красноперекопська, постраждалих унаслідок викидів "Титану".

«У цілому, ми готові сьогодні приймати дітей із Криму, які страждають від цих викидів. І готові надавати їм медичну та реабілітаційну допомогу», – повідомив Гордєєв, зазначивши, що для цих цілей можна використовувати дитячі оздоровчі табори.

КРИМСЬКИЙ "ТИТАН" НІЯК НЕ ЗУПИНЯТЬ, ВІН, ЯК І РАНІШЕ, ДИМИТЬ

Слід зазначити, що незважаючи на гучні заяви так званого "голови" Криму Сергія Аксьонова про те, що він розпорядився зупинити завод, що став причиною екологічного лиха, "Титан" в Армянську і далі працює. Повна зупинка кримського підприємства, що незаконно працює, планувалася спочатку 9 вересня (це нібито пов'язане з особливостями технологічного процесу), а тепер перенесена на 15 вересня. На сьогоднішні зупинені лише деякі лінії виробництва.

Як пишуть кримські ЗМІ, перше відділення «Титан-1», яке виробляє двоокис титану марки РВ-2 та ВЗ-3, уже закрито; відділення «Титан-2» лише готуються закрити.

"На повну зупинку заводу потрібно від 7 до 10 днів. Вчора був наказ, що 11 вересня завод закриють, на сьогодні наказ, що 15 числа весь завод стане на ремонт», – повідомляє кримський сайт із посиланням на власні джерела.

ВІДНОВЛЕННЯ ЗАЙМЕ РОКИ І ПОТРЕБУЄ МІЛЬЯРДІВ ДОЛАРІВ

Співробітники заводу так само ходять на роботу, хоча керівництво публічно обіцяло відправити всіх у двотижневу відпустку зі збереженням зарплати. Щоправда, документально це поки не підтвердилося, бажаючі виїхати самостійно за станом здоров'я беруть відпустку за власний рахунок.

Про скарги людей, які працюють на "Титані", на опіки слизових очей і носоглотки повідомляє у Facebook колишній житель Армянська, екс-міністр курортів АРК Олександр Лієв.

"Зараз з Армянська евакуюють дітей. Їдуть і дорослі, яким є куди. Багато працівників заводу "Титан" усе ж знаходяться на робочих місцях. Скаржаться на опіки слизової оболонки очей і носоглотки. На машинах іржавий наліт. Трава й дерева обпалені", – пише Лієв.

За його словами, раніше проблеми з вмістом кислотонакопичувача заводу "Титан", що знаходиться за 14 км від міста, "вирішувалися розбавленням кислот водою".

"Тепер ось уже 4 роки є дефіцит води в більшій частині Криму через припинення роботи Північно-Кримського каналу. Екологічні та економічні наслідки значні. Відновлення займе роки й мільярди доларів", – вважає колишній кримський чиновник.

ПРО ПРОБЛЕМИ З УРОЖАЄМ І ЕЛЕКТРИКОЮ

Між тим деякі жителі Армянська вже сьогодні хочуть компенсацій за заподіяну екологічною катастрофою шкоду і звертаються з позовами до так званої російської прокуратури Криму. Однак замість допомоги отримують покарання: "влада" шукає будь-яку причину, щоб відбити бажання скаржитися.

"Росія – гребіть повною ложкою. В Армянську фермер звернувся в прокуратуру за фактом загибелі врожаю, у зв'язку з викидом кислоти. Фермер оштрафований за буріння незаконної свердловини для води", – повідомляє блогерка.

Екологічна катастрофа, яка так і не стала причиною для запровадження в регіоні режиму НС, завдала ще однієї біди – пошкодження кислотою електропроводки.

"У північному Криму почалися проблеми з електрикою. Кислота пожерла дроти", – інформує "RoksolanaToday&Крим".

Підприємство "Крименерго" на своєму офіційному сайті вже заявило про можливі позапланові відключення електроенергії на півночі Криму, "для попередження технологічних порушень у електромережах округу Армянськ, викликаних забрудненням продуктами хімічного виробництва".

"У зв'язку з хімічним забрудненням ізоляції електроустановок ДУП РК "Крименерго" можливі позапланові відключення в електричних мережах, що живлять населення Армянська і прилеглих населених пунктів, – попередили на підприємстві", – цитують повідомлення "Крименерго" кримські ЗМІ.

Так, учора й сьогодні від електропостачання відімкнені села Волошине, Перекоп і близько 20-ти вулиць міста Армянськ.

ОДНА З ВЕРСІЙ ПІСЛЯ РОСІЙСЬКИХ СТРІЛЬБ ВОДА З КИСЛОТОВІДСТІЙНИКА "ПІШЛА В ПРОЛОМ"

Не оминули увагою соцмережі й громадський моніторинг "Кримського центру екологічного благополуччя", який, за його твердженням фахівців, "формує власну незалежну експертну думку про ситуацію в Армянську".

На тлі "урядових комісій" окупаційної влади, які, нічого не розуміючи по суті, робить заяви про "вперше допущені перевищення концентрації сірчистого ангідриду" і тижнями чекає на результати експертиз, ці громадські фахівці змогли за день зрозуміти причину катастрофи.

На їхню думку, настільки значне перевищення концентрації хімічних речовин у кислотовідстійнику могло статися через "пролом у породі", внаслідок чого вода з озера пішла вглиб.

"Зі слів нашого місцевого провідника, води в накопичувачі було значно більше ще 2 тижні тому. Вчора ми її практично не спостерігали. Чи мгло статися таке стрімке випаровування? Одним із наших фахівців висловлено припущення, що з тих чи іншим причин міг утворитися пролом в породі, і вода могла піти вглиб", – йдеться у звіті співробітників "Кримського центру екологічного благополуччя".

Експерти зазначають, що не претендують на істину в останній інстанції, але вважають за необхідне зробити свій посильний внесок у пошук причин і усунення наслідків цієї небезпечної ситуації".

На їхню думку, витік води з кислотонакопичувача нічого хорошого не обіцяє.

"Нами було взято пробу водопровідної води в найближчому до накопичувача населеному пункті, і, на нашу думку, саме дослідженню водних джерел у регіоні варто приділити найпильнішу увагу", – повідомили фахівці.

Нагадаємо, раніше українська розвідка заявляла про російські стрільби, які могли пошкодити кислотовідстійник підприємства.

Схоже, у Криму це вважають цілком імовірним.

Зера Аширова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-