Кримські екологи назвали свою версію забруднення навколо

Кримські екологи назвали свою версію забруднення навколо "Титану"

Укрінформ
Кримські екологи стверджують, що причиною перевищення гранично допустимої концентрації небезпечних хімічних речовин у повітрі може бути пролом, що утворився в кислотному накопичувачі заводу "Титан" в окупованому Криму.

Про це у Facebook повідомив "Кримський центр екологічного благополуччя".

"За словами нашого місцевого провідника, води в накопичувачі було значно більше ще 2 тижні тому. Вчора ми її практично не спостерігали. Чи могло статися таке стрімке випаровування? Одним з наших спеціалістів висловлено припущення, що з тих чи інших причин, міг утворитися пролом у породі, і вода могла піти вглиб", - кажуть кримські експерти-екологи, які напередодні виїжджали в Армянськ на територію кислотонакопичувача з метою громадського моніторингу екологічної ситуації.

Вони розповіли про проведені заміри вмісту шкідливих речовин у повітрі.

"Прилад показав перевищення SO3 (сірчистий ангідрид) вище крайніх значень, що піддаються заміру нашим приладом (200 мкг на куб. м) при ГДК (гранично допустима концентрація - ред.) 10 мкг на куб.м", - йдеться в повідомленні.

При цьому учасники, які проводили заміри зазначають, що "слизові дихальної системи почали відчувати гострі "алергічні реакції". 

Воно повідомили і про сліди шкідливої дії на рослинність, починаючи з території Джанкою, де в садах місцевих жителів спостерігалися сліди пошкоджень на листі.

Кримські екологи вважають, що потрібно приділити найпильнішу увагу дослідженню водопровідної води та інших водних джерел у регіоні.

Як повідомлялося, Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що в ході стрільб, які проводилися російськими військовими 13-19 серпня в районах розташування відстійників відходів хімічного виробництва титанового і содового заводів, зазначені об'єкти після влучення в них снарядів були пошкоджені.

У ніч на 24 серпня в окупованому Криму в місті Армянську сталися викиди невідомої отруйної речовини, що призвело до різкого погіршення здоров'я місцевих жителів, а також жителів прилеглих районів Херсонської області. Крім того, на металевих предметах, деревах, дахах будинків і навіть усередині приміщень утворився маслянистий наліт з жовто-зеленим відтінком.

На розташованому там заводі "Титан" оголилося 42 квадратні кілометри кислотного накопичувача підприємства.

Тільки на 12-й день екологічної катастрофи "влада" Криму "припинила" на два тижні роботу заводу "Титан" в Армянську. Дітей шкільного віку і дошкільнят з матерями розпорядилися відправити у санаторії.

Читайте також: Українцям відрадили поїздки до окупованого Криму через викиди на "Титані"

У Херсонській області працює урядова робоча група, яка розслідує ситуацію із забрудненням територій, наближених до розташованого в анексованому Криму заводу "Титан", де сталися викиди хімічних речовин.

Президент України Петро Порошенко заявив, що екологічна катастрофа на заводі "Титан" в Армянську сталася через дії російських військових, які під час тренувань зруйнували екозахисні механізми.

Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини передав інформацію про викиди шкідливих речовин в районі Армянська в ООН, ОБСЄ, ВООЗ і Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-