Брюссель звинуватив РФ у перешкоджанні судноплавству Керченською протокою

Брюссель звинуватив РФ у перешкоджанні судноплавству Керченською протокою

Укрінформ
Європейський Союз закликає Росію забезпечити безперешкодний доступ європейських кораблів до українських портів в Азовському морі.

Про це йдеться у коментарі представника прес-служби ЄС, що надійшов DW у четвер, 6 вересня.

"Упродовж останніх місяців Росія все частіше і з умисною метою блокувала та затримувала проходження суден, у тому числі тих, які належали державам-членам ЄС і прямували транзитом Керченською протокою до портів України в Азовському морі та з них", - відзначається у заяві.

У Брюсселі уточнюють, що вільному доступу в Азовське море заважає, зокрема, 19-кілометровий керченський міст, що сполучає Таманський півострів з анексованим Росією Кримом.

У документі підкреслюється, що Євросоюз "повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність України та продовжує засуджувати і не визнавати незаконну анексію Криму і Севастополя".

Як повідомляв Укрінформ, 18 липня 2018 року посли країн-членів Євросоюзу схвалили рішення про введення індивідуальних санкцій проти шістьох осіб, причетних до незаконного будівництва Керченського мосту.

15 травня 2018 року в Краснодарському краї РФ офіційно запустили автомобільний рух на мосту через Керченську протоку до окупованого Росією Криму.

За словами секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова, будівництво Росією мосту через Керченську протоку до окупованого Криму створило ряд серйозних загроз і методів тиску на Україну, ключовою з яких є загроза національній безпеці.

Читайте також: РНБО у закритому режимі розгляне заходи щодо безпеки в Азовському морі

Будівництво мосту розпочалося у лютому 2016 року, при цьому Москва не погоджувала з Києвом обмеження для кораблів, які заходять в акваторію Азовського моря до українських портів Керченською протокою.

У лютому 2018 року Київ спрямував до Постійної палати міжнародного третейського суду в Гаазі меморандум про порушення Росією Конвенції ООН з морського права, в якому поскаржився, зокрема, на будівництво Керченського мосту, викликане ним обмеження навігації у протоці і ту обставину, що міст фактично перекриє доступ великотоннажних суден до Азовського моря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-