Правозахисник розповів, з чого почалось повернення кримських татар на батьківщину

Правозахисник розповів, з чого почалось повернення кримських татар на батьківщину

Укрінформ
Акції протесту кримських татар, що відбулися 31 рік тому в Москві на Червоній площі, запустили механізм масового їх повернення в Крим. Крім того, московські події запустили й таймер розпаду СРСР.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів активіст національного руху кримських татар і правозахисник Сінавер Кадиров.

"Московські акції, що тривали з кінця червня до початку серпня, дали зрозуміти кримським татарам, що ніхто, окрім них самих, повертати їх в Крим не збирається. Після цих подій, усупереч установкам Кремля, почався масовий стихійний витік кримських татар в Крим", - сказав Кадиров.

За його словами, влітку 1987 року в Москву приїхали до півтора тисяч кримських татар, практично з усіх регіонів, де вони проживали - Узбекистану, Таджикистану, Херсонської області, Краснодарського краю.

Результатом московських акцій стали статті та звернення до громадськості письменників Анатолія Приставкіна, Євгенія Євтушенка, Булата Окуджави, "але найрезонанснішими були висновки так званої комісії під керівництвом Андрія Громика".

"Результати комісії Громика, в яких йшлося про недоцільність відновлення Кримської АССР «тому що там утворилося інше співтовариство», підштовхнули народ до самостійного процесу повернення в Крим. Національний рух змусив радянську владу розкритися і показати свою суть. Люди зрозуміли, що уряд не збирається вирішувати питання повернення кримських татар в Крим і, тим більше, створювати їм умови для переїзду на батьківщину. І в цьому сенсі негативний результат для нас був теж результатом, що зіграв ключову роль в новій фазі нашої боротьби», - вважає активіст національного руху кримських татар.

Читайте також: Курултай і Меджліс мають стати державними інститутами у Криму - правозахисник

На його думку, акції на Червоній площі влітку 1987 року з вимогою вирішити національне питання кримських татар показали, що влада "вже не в силах і далі ігнорувати проблеми в країні і протиставляти себе міжнародному співтовариству".

"Виступи наших співвітчизників стали прикладом і свого роду сигналом до дії для демократично налаштованих громадян СРСР, в першу чергу, в Прибалтиці і закавказьких республіках. Тоді на Червоній площі було запущено і дуже скоро приведено в дію таймер розпаду СРСР", - вважає Кадиров.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-