Депортований окупантами кримський татарин просить повернути його в Україну

Депортований окупантами кримський татарин просить повернути його в Україну

Укрінформ
Депортований 15 травня 2018 року з окупованого Криму в Узбекистан координатор організації «Рух опору кримських татар» Недім Халілов просить українську владу сприяти його поверненню в Україну.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

"Кримський татарин Недім Халілов звернувся до повноважного посла України в Республіці Узбекистан із заявою «Про вирішення питань переміщення за місцем первинного убування», в якій він просить вирішити питання його повернення в Україну», - повідомляє правозахисна організація на своєму офіційному сайті.

Як інформує сам Халілов, його примусове переміщення в Узбекистан з окупованого Росією Криму відбувалося внаслідок "втручання фактів непереборної сили".

«Враховуючи, що мій переїзд у Крим (Україна) відбувся 2002 року, тобто на момент дії угоди країн СНД «З питань відновлення прав депортованих осіб, національних меншин і народів», також враховуючи втручання фактів непереборної сили (приєднання Криму до Росії, без згоди України, кримських татар, і людей доброї волі), моє примусове переміщення російською владою в місця депортації своїх батьків (15.05.2018 р.), прошу вирішити питання мого повернення в Україну (на територію України)», - сказано в документі, що є у розпорядженні Кримської правозахисної групи.

Активіст пояснив, що самостійно залишити Узбекистан він не може, оскільки не має відповідних документів, а отримувати узбецький паспорт кримський татарин відмовляється.

Халілов спробував у судовому порядку добитися встановлення йому статусу «особи без громадянства», оскільки право на узбецьке громадянство він втратив 2012 року, але Мірзо-Улугбекський міжрайонний суд у цивільних справах м. Ташкента 8 серпня 2018 року відмовив йому у встановленні цього факту. 

Халілов оскаржив це рішення в Ташкентському міському суді у цивільних справах.

Як повідомлялося, в листопаді 2016 року за рішенням підконтрольного Кремлю суду в Криму Халілова депортували з території півострова. Проживаючи у Криму, він не оформляв ні український, ні російський паспорт. За його словами, єдиний документ, який він має, - паспорт СРСР, у якому вказано, що він народився в Узбецькій РСР. 

Читайте також: Затриманого ФСБ кримського татарина Медінова відпустили після "бесіди" - журналіст

З 8 листопада 2016 року кримчанина утримували в спецустановах Краснодарського краю і Ставрополя, у зв'язку з чим він оголосив голодування протесту. 15 травня 2018 року Халілову вручили «сертифікат на право повернення на батьківщину» й відправили літаком із Краснодара до Ташкента, де він примусово проживає на цей час.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-