Французькі режисери про “справу” Сенцова: немає жодних доказів провини

Французькі режисери про “справу” Сенцова: немає жодних доказів провини

Укрінформ
Знамениті французькі режисери, які раніше підписали відкритий лист із закликом звільнити Олега Сенцова, Режис Варн'є і Мішель Хазанавічус, заявили про неприйнятність сфабрикованої проти українця "справи".

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Ми повинні підтримати Сенцова, не бачу ніяких доказів його провини, а висунені звинувачення в підготовці терористичної атаки проти російських органів влади здаються мені безпідставними. Ми, кінематографісти, виступаємо за звільнення Олега Сенцова - режисера і громадянина. Ми розуміємо, чому він голодує, і дуже стурбовані станом його здоров'я", - сказав Варн'є.

Володар Оскара за фільм "Індокитай" (1993) Режис Варн'є позитивно відізвався про фільм Сенцова "Гамер": "Дуже цікавий фільм про підлітка, який грає у відеоігри, особлива і дуже особиста кінострічка".

Французький кінорежисер Мішель Хазанавічус, який отримав премію Оскар за фільм "Артист" (2012), був одним з перших, хто підписав петицію на захист Сенцова. Він так пояснив своє рішення: "Коли є проєвропейськи налаштована людина, яка наважується чітко виразити свою позицію з приводу українського конфлікту, і за це вона потрапляє у в'язницю, в жахливі умови, то це необхідно зробити, оскільки йдеться про захист свободи слова. Я підписав лист з вимогою звільнити Олега Сенцова, тому що вважаю, що він не має бути в ув'язненні".

Французький філософ російського походження, ініціатор французького руху "Нові дисиденти" Мішель Єльчанінофф змалював розвиток ситуації з міжнародною підтримкою Сенцова: "Я думаю, міжнародне співтовариство поступово зрозуміло, наскільки важлива справа Сенцова. Його голодовка викликала великий рух в його підтримку. У всьому світі вже розуміють, що Сенцов - це не просто один з українських політв'язнів, він став символом мирної боротьби проти анексії Криму, символом боротьби проти авторитаризму".

Читайте також: Глава МЗС Латвії закликає негайно звільнити Сенцова

Як повідомлялося, український режисер з Криму Олег Сенцов, незаконно засуджений в РФ до 20 років колонії, 14 травня 2018 року оголосив голодовку, вимагаючи звільнення усіх українців - політв'язнів Кремля. 28 травня він погодився на підтримувальну терапію.

8 серпня його сестра Наталія Каплан повідомила, що стан здоров'я Сенцова катастрофічний.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала російського омбудсмена Тетяну Москалькову організувати перехід Сенцова в клініку в Москві, де є фахівці з ендогенного живлення.

13 серпня відомі особи у сфері культури і мистецтва, серед яких міністр культури Франції Франсуаз Ніссен, легенди світового кіно Жан-Люк Годар, Бертран Таверн'є, Кен Лоуч, Девід Кроненберг, Жан-П'єр Дарден і багато інших опублікували відкритий лист із закликом звільнення Олега Сенцова і міжнародної мобілізації для прискорення цього процесу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-