Ребекка Гармс, депутатка Європарламенту
Санкції мають діяти, поки триватиме окупація Криму
03.08.2018 09:00

Депутат Європарламенту, член Комітету з питань парламентського співробітництва між Україною та ЄС Ребекка Гармс підтримує Україну з часів Євромайдану. Вона послідовно відстоює інтереси Української держави перед європейською спільнотою і не припиняє боротися за реформи всередині країни. «Крим Інформ» поцікавився думкою відомого політика: як сприймають ситуацію з українським півостровом у Європі зараз, через чотири роки після анексії Криму Росією.

- Ребекко, наскільки гостро питання Криму стоїть сьогодні на порядку денному в Європі й у світі?

- Я вважаю, що недостатньо гостро. У нас у Раді Європи відбувся обмін інформацією з Уповноваженим по правах людини Нільсом Мужнієксом щодо ситуації з правами людини в усіх регіонах із замороженими конфліктами, які межують з Європейським Союзом, і в країнах-партнерах. На загальну думку, Крим викликає найбільшу тривогу з-поміж усіх окупованих територій. А це означає, що міжнародне співтовариство повинне долучатися до цього питання набагато активніше.

- В Україні часто можна почути думку, що реакція міжнародної спільноти на військовий конфлікт із Росією могла би бути сильнішою. Ви вважаєте, санкції – це все, що може зробити міжнародне співтовариство?

- Військового втручання в цей конфлікт не буде. Продовжить працювати режим санкцій. Час від часу в деяких урядах в ЄС піднімаються дискусії, чи потрібні санкції. Але більшість висловлюються за збереження санкцій. І, з огляду на негативні тенденції економічного розвитку в Росії, ми бачимо, що санкції працюють. Тобто вони діють так, як ми б хотіли. Можуть виникати сумніви щодо того, чи дипломатія докладає достатньо зусиль. І тут я погоджуся. Я думаю, недостатньо. Переговори по Донбасу мають сумнівні результати. Крим також повинен займати набагато більше місце в переговорах. Гуманітарній ситуації, проблемам з правами людини в Криму треба приділяти стільки ж уваги, скільки й іншим конфліктам.

- Як довго, на вашу думку, європейська спільнота буде продовжувати санкції?

- Санкції повинні діяти, поки триває окупація Криму. Відносно санкцій, пов'язаних з Донеччиною, я також поки не бачу ніяких передумов для їх ослаблення.

- Ви вважаєте, український уряд робить все від нього залежне, щоб звільнити Крим від окупації?

- Чесно кажучи, я не бачу, які конкретно кроки може зробити український уряд, щоб звільнити Крим від цієї окупації. Я думаю, рішення міжнародного співтовариства про введення санкцій проти Росії – правильне, і його не слід змінювати. Це свого роду гарантія, що може дати результати у майбутньому. Крім того, я вважаю дуже важливим, щоб Захід і надалі не визнавав анексію Криму і продовжував вважати Крим окупованим. Є термін «тимчасово окупована територія України». Для когось це може звучати як технічне формулювання, але для мене було дуже важливим побачити це формулювання в резолюції одного з комітетів Організації Об'єднаних Націй.

- Чи може Україна зробити більше в ситуації, що склалася, щоб прискорити вирішення питання по Криму?

- Не дозволяйте забувати про це. Найкращий шлях – це продовжувати працювати і постійно інформувати світову спільноту про перебіг подій. Не дозволяти людям звикнути до думки, що ситуація, яка склалася, – це щось нормальне або природнє. Як би деякі росіяни не хотіли змусити нас в це повірити.

Я з самого початку була серед тих, хто рішуче встав на бік українців у війні з Росією. Я проти окупації та анексії. Але я завжди була переконана, що вирішити цей конфлікт суто військовим способом не вийде. Україна може виграти у цій війні лише шляхом реформування власної країни. Процес реформ – також дієва зброя для перемоги над Путіним.

Крим Інформ

Фото: flickr.com/rebecca_harms, stephan-roehl.de

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-