Кінець вступної кампанії: ще лишилися шанси для кримських абітурієнтів

Кінець вступної кампанії: ще лишилися шанси для кримських абітурієнтів

Укрінформ
Для кримських абітурієнтів, які не знайшли своє прізвище у списках зарахованих в українські вузи, є й інші шляхи вступити і вчитися в Україні.

Про це в Крим.Реалії повідомляє експерт і аналітик ЦГП "Альменда" Олег Охредько.

"Незважаючи на негативний результат, не потрібно впадати у відчай. Для кримських абітурієнтів є й інші шляхи", - пише експерт.

Кримським абітурієнтам пропонують вступити в коледж при вузі, де є Освітні центри "Крим ‒ Україна". Також можна пройти на комерційній основі у вузи, де є Освітні центри "Крим ‒ Україна", або ж вступити до професійно-технічних закладів.

Крім того, є ще один шлях ‒ отримати місце для навчання за кошти державного бюджету.

Згідно з чинним законодавством, держава виділила близько 2600 місць для навчання в 35-ти вищих навчальних закладах на бюджеті. Частина цих місць так і залишиться вільною через відсутність бажаючих вступити саме в ці вузи і саме на ці спеціальності. Крім того, не всі вузи виберуть власну квоту місць державного замовлення.

Читайте також: Які заяви вступників розглядатимуть першочергово – роз'яснення МОН

В кінці серпня в Міністерстві освіти і науки України відбудеться засідання комісії, яка буде визначати, в які заклади направити "вільні" місця. І ректори можуть подавати клопотання про виділення бюджетних місць для їхнього навчального закладу на основі ст. 7 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" від 15 квітня 2014 № 1207-VII. Таким чином в минулому і позаминулому році з'явилися бюджетні місця для кримчан у ряді вузів материкової України. Для цього необхідно написати заяву на ім'я ректора або голови приймальної комісії.

Експерт зазначає, що це складний шлях, і кожен вуз має свої "нюанси", тому потрібно обов'язково проконсультуватися у конкретному навчальному закладі ‒ наприклад, відвідати ректора, записавшись на прийом, ‒ врахувати особливості та подати заяву в обраний навчальний заклад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-