У Панова після тортур з'явилися проблеми зі здоров'ям - мати політв'язня

У Панова після тортур з'явилися проблеми зі здоров'ям - мати політв'язня

Укрінформ
Мати політв'язня Євгена Панова розповіла, що після тортур струмом у сина з'явилися проблеми з зубами і яснами, а меддопомоги в СІЗО йому не надають.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

«Він ніколи ні на що не скаржиться, терпить, навіть якщо болить. Починає говорити, коли вже сил немає терпіти. Цього разу сказав, що є проблеми з яснами. Зуби, чорні після струму, болять і обламуються. Медиків там немає, і ліків ніхто не дає. А якщо почнеш сильно вимагати - посадять в «одиночку». Але на зуби скаржаться багато, і іноді, коли набирається певна кількість хворих, привозять з міста стоматолога, який просто вириває хворі зуби», - розповіла мати Панова Віра Котелянець після побачення з сином.

Як інформують активісти, матері Євгена, яка часто приїжджає до Криму з Енергодара Запорізької області для підтримки сина, вдалося його побачити 10 липня 2018 року, напередодні оголошення йому вироку.

За її словами, в СІЗО Сімферополя складно передавати ліки: потрібно спершу знайти аптеку, в якій видають сертифікати на ліки, причому чекати їх потрібно від трьох днів до тижня. Список болезаспокійливих препаратів обмежений, сильнодіючі ліки передавати не можна.

"Останнього разу передавала Жені і активоване вугілля, тому що вчасно не привезли воду, і їм довелося кілька днів пити брудну воду з-під крана. Ще у нього сильно болять суглоби. Але в основному він не скаржиться, більше переживає, як ми живемо, де беремо гроші на поїздки і передачі», - розповіла правозахисникам жінка.

Також вона зазначила, що побачення в'язнів з родичами в СІЗО Сімферополя відбувається через каламутне подвійне скло із залізною арматурою між склом, спілкування забезпечують старі телефонні трубки, через які погано чути. Поруч завжди стоїть охоронець, і нічого зайвого сказати не можна, доводиться користуватися умовними знаками.

Читайте також: "Кримського диверсанта" Панова етапуватимуть до РФ - правозахисники

Віра Котелянець повідомила КПГ, що зазвичай судові засідання проходили в закритому режимі, але 13 липня, в день оголошення вироку, її з кримськими активістами пустили до зали суду.

«13 липня до зали спочатку запустили телевізійників каналу «Россия», потім зайшли ми - я і ще 7 осіб місцевих активістів. Нам вказали, де ми повинні перебувати, але ми зіпсували всю картину зйомок. Зайшовши до зали, стали вітати Женю, кричати «Слава патріотам!», «Женя, ми тебе любимо!» Я кричала: «Женя, ми витягнемо тебе звідти!». Нас посадили посередині, а половину залу для масовки засадили людьми, очевидно, зібраними у будівлі суду. Я привезла Жені вишиванку, і він був в ній. Тримався добре, йому було дуже приємно, що ми прийшли. При виході ми теж кричали українські гасла і слова підтримки українською мовою. Але вдома я не знайшла ніде на російських каналах нічого про це. Тільки на «Anna-News» вийшла новина про оголошення вироку «ватажкові кримських диверсантів полковнику Панову», - поділилася Котелянець.

Вона висловила подяку жителям окупованого півострова, особливо кримським татарам, які підтримують її і сина.

Як повідомляв Укрінформ, 13 липня "верховний суд Криму" оголосив вирок українцю Євгену Панову, обвинуваченому в підготовці диверсії на території анексованого півострова, - його засудили до 8 років колонії суворого режиму. Правозахисники вважають, що його можуть вивезти з території півострова до Росії, оскільки у Криму немає відповідних пенітенціарних закладів. За словами керівниці КПГ Ольги Скрипник, зараз захист Панова готує апеляційну скаргу і збирає матеріали для звернення до Європейського суду з прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-