Мати зниклого у Криму Стешенка перестала відповідати на дзвінки —

Мати зниклого у Криму Стешенка перестала відповідати на дзвінки — "КрымСОС"

Укрінформ
Громадська організація "КрымСОС" припускає, що на матір зниклого в Криму три місяці тому Олександра Стешенка чинять тиск через кримінальну справу, відкритою проти її сина в окупованому Криму.

Про це у вівторок на прес-конференції в Києві розповів юрист "КрымСОС" Андрій Остриков, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Більшу частину історії про Стешенка мала розповісти його мати Діна Стешенко. Її запросили на прес-конференцію, але з невідомих причин відучора вона не виходить на зв'язок. Що з нею сталося і з якої причини вона прийняла це рішення, і чи було це її добровільне рішення - відмовитися від прес-конференції, ми не знаємо. Але всі ці місяці у нас з нею була постійна комунікація", - розповів юрист "КрымСОС".

Він припустив, що "можливо, на неї чинили тиск у зв'язку із справою її сина".

Як відзначив Остриков з посиланням на слова Діни Стешенко, її син телефонував їй і просив відмовитися від послуг адвокатів.

"За словами матері, він їй телефонував двічі і просив відмовитися від послуг адвокатів, яких вона найняла з метою його пошуку. Останній раз дзвінок був близько місяця тому", - розповів Остриков.

Він нагадав, що 11 квітня 2018 року мати Олександра Стешенка зателефонувала на гарячу лінію "КрымСОС" і повідомила про зникнення свого сина, уродженця Харкова, який, за її словами, "ніде не воював і ніколи не брав участь у політичних акціях".

Читайте також: Помічник Джемілєва розповів, що у нього спільного з викраденим в Криму Стешенком

"Він їхав у Крим на таксі через Новоолексіївку. На адміністративному кордоні на "російській" стороні його затримали... Через чотири години очікування до таксиста вийшов співробітник ФСБ, забрав речі Стешенка і попросив таксиста поїхати. На жаль, з таксистом також після цього припинився зв'язок", - повідомив юрист "КрымСОС".

Після цього, пояснив він, мати найняла адвокатів для пошуку сина.

"Спочатку адвоката, якого їй порадили на території окупованого Криму, але він, на жаль, не зміг їй допомогти, тому ми звернулися до більш компетентних адвокатів. Протягом 12 днів нічого не було відомо про місцезнаходження, статус і пред'явлені Стешенку обвинувачення. Говорили різне і тільки в усній формі. Спочатку говорили, що він взагалі не заїжджав на територію Криму, потім говорили, що заїжджав і був затриманий через проблеми з документами, але 24 квітня його вдалося знайти в спецприймальнику для адміністративно заарештованих", - розповів Остриков.

За його словами, цього дня адвокатуі Едему Семедляєву вдалося зустрітися з харків'янином, і під час цієї короткої зустрічі Олександр повідомив, що він зазнавав тортурів.

Саме цього дня адвокат дізнався, що за версією ФСБ Стешенко був затриманий не 11 квітня, а наступного дня - 12 квітня. Його нібито затримали на автовокзалі в Сімферополі за паління в громадському місці і грубий опір поліції, за що засудили на 12 діб. Як відомо, у день завершення адмінарешту адвокати чекали Олександра біля спецприймальника, але в них на очах Стешенка пересадили в інший автомобіль і вивезли в невідомому напрямі.

За словами юриста, Стешенко нібито викрили в тому, що він "мав клеїти якісь листівки".

"Але основне, що йому пред'явлено - це підпал будинку кримського муфтія Еміралі Аблаєва", - повідомив Остриков.

Як повідомлялося, 21 травня ФСБ Росії заявила, що розкрила в Криму діяльність екстремістської групи, створеної помічником депутата Верховної Ради України Мустафи Джемілєва Еролом Велієвим «за вказівкою Рефата Чубарова за підтримки СБУ». Як стверджує російська спецслужба, «до складу групи, сформованої у Харкові, крім Велієва увійшли колишні спортсмени-боксери Стешенко і Третьяков".

ФСБ заявляє, що Стешенко затримали в Криму «куди він був направлений Велієвим для підготовки і здійснення провокацій». Велієву і Третьякову Росія висунула звинувачення заочно, вони «оголошені у федеральний розшук». Згідно з рапортами співробітників російської поліції, відомо лише, що Стешенка затримали «за непокору законній вимозі(стаття 19.3 КпАП Росії) ». Того ж дня Залізничний райсуд Сімферополя заарештував Стешенка на 12 діб. Проте після закінчення терміну арешту 25 квітня до спецприймальника підігнали мікроавтобус без номерів, на якому Стешенка вивезли в невідомому напрямі. З того часу його місцезнаходження залишалося невідомим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-