Куку повернули в СІЗО, ймовірно вивозили до медустанови

Куку повернули в СІЗО, ймовірно вивозили до медустанови

Укрінформ
Кримськотатарського правозахисника Еміра-Усеїна Куку повернули до СІЗО в Ростові-на-Дону, однак захисника до нього так і не допустили. Імовірно політв'язня, який продовжує голодування з 26 червня, вивозили до медустанови.

Про це повідомив у вівторок у Facebook російський юрист Олександр Попков.

«За підсумками дня адвокату Сергію Локтєву повідомили, що Еміра-Усеїна Куку повернули до СІЗО, однак захисника до нього так і не допустили. Ймовірно вивозили до медичного закладу. Завтра обіцяли привезти до суду. Таке ось криве право на захист», - повідомив він.

Раніше 10 липня Попков повідомляв, що в Ростові-на-Дону зник кримськотатарський правозахисник Емір-Усеїн Куку, який незаконно перебуває там під арештом і продовжує голодування з 26 червня.

Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв припустив, що зникнення Куку може бути пов'язано з наслідками його голодування.

Як повідомляв Укрінформ, 26 червня кримський татарин Емір-Усеїн Куку, фігурант ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір», оголосив голодування.

Міністерство закордонних справ України 20 лютого 2018 року висловило рішучий протест у зв'язку з продовженням розгляду в Північнокавказькому окружному військовому суді сфабрикованої справи проти громадян України Мусліма Алієва, Еміра-Усеїна Куку, Вадима Сірука, Енвера Бекірова, Рефата Алімова, Арсена Джеппарова. У МЗС закликали Росію негайно припинити політично вмотивоване переслідування представників кримськотатарського народу.

У лютому-квітні 2016 року в Ялті на окупованому півострові Крим були затримані Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук. Їх обвинувачують у причетності до ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір».

Читайте також: Джемілєв припускає, що зникнення Еміра-Усеїна Куку пов'язане з голодуванням

Російський військовий суд розглядав ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір» на виїзних засіданнях у Сімферополі, після чого заарештованих кримчан етапували до Ростова-на-Дону.

24 січня Міністерство закордонних справ України зажадало від Росії звільнити шістьох фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір».

Захисники заарештованих і засуджених у справі «Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши до списку 15 об'єднань, названих «терористичними».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-