Водія дружини Джемілєва катували у ФСБ - правозахисник

Водія дружини Джемілєва катували у ФСБ - правозахисник

Укрінформ
Водій дружини лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Ахтем Мустафаєв виїхав з анексованого Криму на материкову частину України.

Про це "Крим.Реалії" розповів координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров, який допомагав забезпечувати виїзд.

"Він зараз на материковій частині України. Ми допомогли йому виїхати. Він зараз там. Думаю, там він вже вдихнув на повні груди свободи. І далі вже він розповідатиме, що з ним відбувалося, на усіх рівнях, де це доведеться. Далі підключаться адвокати, юристи - і по Ахтему Мустафаєву вестиметься активна робота", - розповів правозахисник.

Джеппаров також повідомив, що Мустафаєва катували в управлінні ФСБ Росії у Бахчисараї.

За його словами, в день проведення обшуку у будинку Мустафаева 28 червня його самого там не було. Проте його знайшли, посадили у машину і натягнули мішок на голову.

"У машині з мішком на голові його вивезли, як він потім зрозумів, у відділення ФСБ Росії у Бахчисараї. Далі з ним "працювали", але це ми так висловюємося, насправді його били, катували, там відбувалися з ним страшні речі... Потім його вивезли до Сімферополя. Далі були погрози: ти у нас загубишся, з тобою щось станеться, з сім'єю, дітьми тощо. Усе це йому довелося пережити", - розповів правозахисник.

Зрештою, за словами Джеппарова, Мустафаєва відпустили "без жодного статусу, не підписавши ні протоколів, ні паперів".

"У нього немає статусу свідка, обвинувачуваного або підозрюваного. Його просто відпустили, попереджаючи, що "ми з тобою ще часто бачитимемося", - зазначив правозахисник.

Адвокат Едем Семедляєв повідомив 29 червня, що затриманий після обшуку у Бахчисараї 28 червня, а пізніше відпущений після допиту Ахтем Мустафаєв проходить свідком у справі обвинуваченого ФСБ Росії в екстремізмі Ерола Велієва.

28 червня кримськотатарський активіст Заїр Семедляєв повідомляв, що у Бахчисараї пройшов обшук у будинку Ахтема Мустафаєва, водія дружини лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Сафінар. Пізніше повідомлялося, що силовики повезли Ахтема в невідомому напрямі.

Читайте також: В окупованому Криму ФСБшники відпустили водія дружини Джемілєва

ФСБ Росії заявляла, що нібито попередили у Криму діяльність екстремістської групи, створеної помічником депутата Верховної Ради України Мустафи Джеміилєва Еролом Велієвим "за вказівкою Рефата Чубарова за підтримки СБУ".

Як стверджує російська спецслужба, "до складу групи, сформованої в Харкові, окрім Велієва увійшли колишні спортсмени-боксери Стешенко і Третьяков".

У ФСБ говорять, що "членами екстремістського співтовариства в січні 2018 року з використанням пляшок із запальною сумішшю було здійснено підпал будинку муфтія Криму Еміралі Аблаєва".

ФСБ заявляє, що Стешенко було затримано у квітні 2018 "при в'їзді на територію Криму, куди був спрямований Велієвим для підготовки і здійснення провокацій". Велієву і Третьякову Росія висунула звинувачення заочно, їх "оголошено у федеральний розшук".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-