РФ зачищає Крим від небажаних, лояльних до України жителів - правозахисник

РФ зачищає Крим від небажаних, лояльних до України жителів - правозахисник

Укрінформ
Росія в Криму вже чотири роки реалізує політику зачищення територій від небажаних громадян, зокрема лояльних до України, а також заселяє Крим лояльним до себе населенням, задовольняючи свої неоімперські, небезпечні для всієї Європи, інтереси.

Таку думку висловив адвокат, експерт громадської організації «Регіональний центр прав людини» Сергій Заєць, виступаючи в середу у Страсбурзі на сайд-івенті щодо ситуації в Криму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«РФ у Криму з 2014 року проводить політику зачищення територій від всіх небажаних і в першу чергу від людей, які мають проукраїнські настрої і пам'ятають, як жилося в Криму до 2014 року, і заселення Криму своїм лояльним населенням», - сказав Заєць.

Він упевнений, що така політика небезпечна для всієї Європи. «РФ проводить на окупованій території неоімперську політику у форматі гібридної війни, що  є небезпечною не тільки для України, а становить небезпеку для всіх країн, які знаходяться по сусідству з Російською Федерацією і так чи інакше потрапляють у сферу геополітичних інтересів Росії», - зазначив правозахисник.

Заєць нагадує, що перший крок, який зробила РФ одночасно з окупацією Криму, було нав'язування російського громадянства. «Громадянство в цьому випадку – не набуття додаткових прав та свобод, це примус до лояльності, обмеження, прояв лояльності до України під загрозою кримінальної відповідальності за державну зраду. Це обов'язок служити в збройних силах РФ тощо. Нав'язування громадянства може бути кваліфіковано як один із проявів расової дискримінації», - зазначив експерт.

Читайте також: Росія незаконно виселила з Криму не менш 2425 осіб - правозахисник

Серед непрямих заходів колонізації РФ Криму він назвав також обмеження політичної участі, заселення Криму російським цивільним населенням через програми працевлаштування з наданням житла, виплати компенсацій, особливо підкресливши при цьому позбавлення власності.

«Це питання (позбавлення власності – ред.) може здаватися другорядним, але це не так. Це спосіб видавлювання найбільш активного населення з Криму. Закриваються ринки, торгові центри, підприємців таким чином позбавляють бізнесу, доходів. Так створюється новий потік мігрантів. Це виклик і для України, і для Європи. Це зачистка того середнього класу, який виріс за час незалежної України і якось міг за себе постояти», - сказав Заєць.

Він упевнений, що Росію цікавить Крим як територія, їй потрібна військова база, а не захист інтересів населення, яким обґрунтовувалася анексія і окупація.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-