Джемілєв вважає актуальним дослідження першого Курултаю кримських татар

Джемілєв вважає актуальним дослідження першого Курултаю кримських татар

Укрінформ
Книга про перший Курултай кримськотатарського народу, яку видав історик Андрій Іванець, є цінною та актуальною.

Про це в Укрінформі на презентації книги «Перший Курултай: від кримськотатарських засновницьких зборів до національного парламенту (1917-1918 рр.)» сказав лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв.

"Це цінна книга, оскільки Курултай, як найвищий представницький орган кримськотатарського народу, що обирається демократичним шляхом, зіграв дуже важливу роль в історії нашого народу", - підкреслив Джемілєв.

Лідер кримських татар поділився спогадами, як свого часу був запрошений для читання лекції про кримськотатарський національний рух в університет Джорджа Вашингтона, де почув думку професора, що спеціалізується на національних рухах в країнах колишнього СРСР, про роль Курултаю кримських татар.

Читайте також: В Україні вийшла книга про перший Курултай кримських татар

"Він говорив, що в Радянському Союзі, особливо в роки перебудови, з'явилося дуже багато різних національних рухів і партій, але вони дуже швидко розкололися і перетворилися на групи, які ворогують між собою. Тому у багатьох країнах, особливо в середньоазіатських, до влади знову прийшли колишні комуністи. А ось у кримських татар, за його словами, після розпаду СРСР рух не лише не розпався, але ще більше зміцнився і консолідувався. А сталося це з тієї простої причини, що вони своєчасно, ще до розвалу СРСР встигли скликати свій національний з'їзд Курултай і провести демократичні вибори. І дійсно, завдяки Курултаю, я говорю вже про другий Курултай, в тій напруженій складній обстановці в Криму нам вдавалося домагатися своїх прав, не проливаючи ні своєї, ні чужої крові, і залишатися прибічниками принципу ненасильства", - розповів Джемілєв.

Політик підкреслив актуальність теми, яку вибрав для своїх досліджень Андрій Іванець.

"Сьогодні ми готуємо поправки в главу 10 Конституції України про переформатування кримської республіки з територіальної в національно-територіальну... Якщо ці поправки будуть прийняті, а ми працюємо в цьому напрямі і сподіваємося, що розділи, які стосуються Курултаю кримськотатарського народу і Меджлісу кримськотатарського народу, будуть прийняті, то вони братимуть участь, як представницькі органи кримськотатарського народу, в управлінні автономною республікою", - резюмував Джемілєв.

Він підкреслив, що книга базується на малодоступних архівних матеріалах, і її необхідно перекласти на кримськотатарську, англійську і російську мови.

Перший Курултай кримськотатарського народу був обраний в листопаді 1917 р. З 9 по 26 грудня 1917 р. він працював як національні засновницькі збори, ухвалюючи основні кримськотатарські закони. З 26 грудня 1917 р. по осінь 1918 р. Курултай виконував функції національного парламенту, зокрема, він створив Кримськотатарський національний уряд. У травні 1918 делегати Курултаю зробили спробу перетворити його на загальнодержавний кримський парламент. Курултай кримськотатарського народу відновив свою діяльність в 1991 р. в процесі повернення корінного народу в Крим. У 2014 р. було проведено 5 скликань. Після початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росія заборонила його діяльність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-