В Україні вийшла книга про перший Курултай кримських татар

В Україні вийшла книга про перший Курултай кримських татар

Фото
Укрінформ
Історія першого Курултаю кримськотатарського народу цікава тим, що саме у цей період було закладено основні політичні традиції та символи корінного народу Криму і сталося формування політичної нації кримських татар.

Про це в п'ятницю на презентації книги «Перший Курултай: від кримськотатарських установчих зборів до національного парламенту (1917-1918 рр.)» сказав її автор Андрій Іванець.

"Поява книги дуже важлива для сучасного українського суспільства, оскільки вона присвячена не рядовій події з життя корінного в Криму і в Україні кримськотатарського народу. Перший Курултай - це історія, яка не закінчилася, це історія яка триває і сьогодні, оскільки інститут Курултаю, що виник в 1917 році, існує і сьогодні", - сказав Іванець.

За його словами, саме у цей період було закладено значні і важливі для кримських татар традиції та символи, наприклад, кримськотатарський прапор, щорічне вшанування якого проходить 26 червня (у день відкриття другого Курултаю в 1991 році - ред.). Сто років тому він з'явився саме у тому вигляді, в якому існує сьогодні, пояснив історик.

Презентація книги "Перший Курултай: від кримськотатарських установчих зборів до національного парламенту" в Укрінформі / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Як відзначив Іванець, книга важлива для сучасного українського суспільства, "тому що ми сьогодні дивимося на наше минуле під ширшою точкою зору, ніж, наприклад, 50-100 або 150 років тому".

Читайте також: Справа Хізб ут-Тахрір: "суд" залишив п’ятьох фігурантів за гратами

"Історія кримських татар для громадян України є сьогодні не просто історією самобутнього народу, не просто сторінкою його минулого. Це наша спільна історія, історія частини сучасного українського суспільства", - вважає він.

Автор книги підкреслив, що його метою було донести реальні знання про історію корінного народу Криму, що у свою чергу сприятиме "більшому взаєморозумінню і зближенню українців і кримських татар".

Відповідаючи на запитання, чому тема першого Курултаю стала об'єктом його наукових інтересів, Іванець підкреслив, що саме у цей період кримськотатарський фактор у Криму був найбільш значним і корінний народ грав важливу роль у політичному житті півострова.

"Період 1917-1920 років, період воєн і революцій, для мене найцікавіший. Він насичений складними, драматичними подіями в Криму. Кримськотатарський фактор був значний у цей період і Курултай якраз став такою структурою, яка в 1917-1918 роках показала, що кримські татари вийшли на новий ступінь розвитку, коли стався перехід від стану просто народу-етносу до стану етно-нації, тобто - суб'єкта політичного життя, коли суспільство визначає свої політичні цілі і прагне їх реалізувати в існуючих умовах".

Перший Курултай кримськотатарського народу був обраний у листопаді 1917 р. З 9 по 26 грудня 1917 р. він працював як національні установчі збори, ухвалюючи основні кримськотатарські закони. З 26 грудня 1917 р. по осінь 1918 р. Курултай виконував функції національного парламенту, зокрема, він створив Кримськотатарський національний уряд. У травні 1918 делегати Курултаю зробили спробу перетворити його на загальнодержавний кримський парламент. Курултай кримськотатарського народу відновив свою діяльність в 1991 р. у процесі повернення корінного народу до Криму. У 2014 р. було проведено 5 скликань. Після початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росія заборонила його діяльність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-