ЄСПЛ запитує у Росії детальну інформацію про здоров'я Сенцова

ЄСПЛ запитує у Росії детальну інформацію про здоров'я Сенцова

Укрінформ
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) запросив у російських властей докладну інформацію про стан здоров'я голодуючого українського режисера Олега Сенцова, незаконно засудженого в Росії на 20 років за звинуваченням нібито в підготовці теракту.

Про це інформує адвокат міжнародної правозахисної групи "Агора" Павло Чіков на своїй сторінці в Facebook.

"Суд просить представити детальну інформацію про поточний стан здоров'я Олега Сенцова разом з медичною документацією до 27 червня", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що інформація ЄСПЛ була отримана у відповідь на екстрене повідомлення адвоката правозахисної групи Наташі Добревої.

У зв'язку із голодуванням Сенцова суд вимагає у влади Росії дотримуватися статей Європейської конвенції про право на життя і заборону на тортури. Зокрема, йдеться про статті 2 - право на життя, 3 - заборона тортур, і 4 - заборона рабства і примусової праці.

"По суті це означає, що влада зобов'язана не допустити смерті Сенцова (позитивні зобов'язання права на життя), але і не має права використовувати способи примусового годування (негативні зобов'язання щодо заборони катування)", - пише адвокат.

Одночасно з цим Суд пропонує Заявникові припинити голодування.

ЄСПЛ нагадує, що справі Сенцова ще 8 липня 2014 року надано пріоритет.

14 травня Сенцов почав голодування із вимогою звільнити з російських в'язниць і колоній українських політв'язнів. Згідно з даними правозахисників, в Росії за політичними мотивами відбувають поканнання 64 українці. Четверо з них тримають голодування – це Сенцов, а також Олександр Кольченко, Олександр Шумков і Володимир Балух.

Читайте також: Генсек Ради Європи готовий подати прохання про помилування Сенцова

Український режисер засуджений у Росії за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Росією Криму. Сенцов свою провину не визнає. Адвокати та правозахисники називають справу сфабрикованою і стверджують, що свідчення проти Сенцова співробітники ФСБ Росії домоглися тортурами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-