"Суд" у Криму дав фігурантам "справи 26 лютого" умовні терміни

Укрінформ
Підконтрольний Кремлю Центральний районний суд Сімферополя засудив фігурантів "сутички 26 лютого" до умовних термінів.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

"Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі засудили до 4 років 6 місяців умовно, Арсена Юнусова та Іскендера Кантемірова до 4 років умовно, Іскендера Емірвалієва до 3 років 6 місяців умовно із випробувальним терміном 3 роки кожному. Усі запобіжні заходи залишені чинними до набуття чинності вироку", - йдеться у повідомленні.

Російська прокуратура просила 5 років позбавлення волі умовно із випробувальним терміном на три роки Мустафі Дегерменджі та Алі Асанову, а Іскендеру Кантемірову, Арсену Юнусову та Іскендеру Емірвалієву - по 3 із половиною роки позбавлення волі умовно із випробувальним терміном на два роки.

Читайте також: Кримські окупанти "шиють" у справу Кашки зберігання зброї

26 лютого 2014 року перед будівлею кримського парламенту відбувся масштабний мітинг прихильників і противників територіальної цілісності України. Серед перших були кримськотатарські та проукраїнські активісти, їм протистояли проросійські активісти, яких організували лідери "Русского единства" на чолі із Сергієм Аксьоновим, який наразі очолює російський уряд Криму.

У січні 2015 року кримське управління Слідкому Росії порушило кримінальну справу про масові заворушення на мітингу 26 лютого.

Серед затриманих опинилися прихильники територіальної цілісності України: заступник голови глави Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, а також активісти Алі Асанов, Мустафа Дегерменджі, Іскендер Кантеміров, Талят Юнусов, Іскендер Емірвалієв, Арсен Юнусов і Іскендер Небієв.

Пізніше суд розділив "справу 26 лютого" на дві частини, відокремивши у окремий процес головного підозрюваного - Ахтема Чийгоза, який на той момент фактично виконував роль лідера Меджлісу у Криму.

За ініціативою адвоката Джеміля Темішева активіст Талят Юнусов та оператор телеканалу ATR Іскендер Небієв пішли на угоду зі слідством і визнали провину із умовою, що їхні свідчення не будуть слугувати доказом у справах інших фігурантів "справи 26 лютого". У грудні 2015 року Талята Юнусова засудили до 3,5 років умовно, а Іскендера Небієва до двох років, також умовного терміну.

11 вересня 2017 року російський суд засудив Чийгоза до восьми років колонії суворого режиму за звинуваченням у організації "масових заворушень", під якими малися на увазі протести, пов'язані із анексією півострова Росією.

25 жовтня 2017 року російська влада звільнила засудженого у Криму Ахтема Чийгоза і передала його Туреччині, пізніше він приїхав до Києва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-