Із свідченнями про тортури ФСБ у Криму можна іти до міжнародних судів — адвокат

Із свідченнями про тортури ФСБ у Криму можна іти до міжнародних судів — адвокат

Укрінформ
Розповіді таких свідків, як Ібрахімджон Мирпочаєв, які пережили тортури з боку співробітників ФСБ, - це їхній внесок у захист інших громадян у Криму і можливість для їхніх захисників апелювати до міжнародних судів.

Про це у вівторок на прес-конференції у Києві сказав адвокат Еміль Курбедінов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це важливий внесок у захист інших і важливий внесок у те, щоб ті, хто у кращих традиціях гестапо діють у Криму, тисячу разів думали, перш ніж творити таке", - сказав Курбедінов.

За його словами, випадок з Мирпочаєвим - не перший.

"Це не перша і не друга історія, коли співробітники спецслужб забирають з будинку, катують, вимагають співпраці. Аналізуючи усі ці ситуації ми бачимо, що своїми тортурами спецслужби намагаються добитися двох завдань: зібрати якийсь матеріал для кримінальної справи про екстремізм, яку в майбутньому відкриють або вже відкрили, і друге завдання - схилити до співпраці, зламати волю людини, щоб надалі вона робила все, що від неї зажадають", - вважає Курбедінов.

За словами адвоката, за фактами тортур над Мирпочаєвим захистом спрямовано відповідні заяви в органи спецслужб, які контролють роботу, але головна цінність свідчень потерпілого - вони дають можливість звернення до міжнародних інстанцій.

Читайте також: Житель Криму розповів, як ФСБ катує заарештованих

"Я і мої колеги збираємо відповідну інформацію і, звичайно ж, подали заяви і до військової прокуратури, і до військового слідчого комітету, який повинен здійснювати нагляд за спецслужбами. Не думаю, що ми там доб’ємся правди - нам вже кілька разів відмовляли в порушенні кримінальної справи ... Все це ми збираємо для міжнародних інстанцій, щоб говорити про те, що за цими випадками у Криму не ведеться ефективних розслідувань, намагаючись усе це зам'яти і приховати від громадськості", - повідомив Курбедінов.

За словами начальника відділу прокуратури Автономної Республіки Крим Максима Кандзьоби, нині зареєстровано близько 140 кримінальних проваджень за фактами тортур і переслідувань громадян з боку окупаційної влади на території Криму.

На його думку, "все що відбувається на території Криму, усі факти тортур і жорстокого поводження з людьми, мають бути розголошені", оскільки від цього залежить і результат розслідування, і становище людей, які живуть у Криму.

"Якщо люди, що там живуть, не будуть про це знати, їх буде легше залякати, з них легше буде вибити свідчення у кримінальних провадженнях проти них".

Як підкреслив представник прокуратури АРК, нині проводиться досудове розслідування у рамках кримінального провадження за фактами нанесення тілесних ушкоджень Мирпочаєву. Наглядовим відомством вживаються усі заходи для встановлення винних осіб з метою притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок у Києві відбулася прес-конференція Ібрахімджона Мирпочаєва, в ході якої він розповів про застосовані до нього та його брата тортури з боку ФСБ з метою добитися того, щоб вони обмовили себе і притягнути до співпраці зі спецслужбами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-