Прокуратура АРК оголосила 8 підозр за переслідування журналістів у Криму

Прокуратура АРК оголосила 8 підозр за переслідування журналістів у Криму

Укрінформ
Прокуратура Автономної Республіки Крим за переслідування журналістів на окупованому півострові повідомила 8 особам про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень - незаконного позбавлення волі та порушення недоторканості житла.

Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим.

«За результатами зібраних доказів 8 особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 146 (незаконне позбавлення волі), 162 (порушення недоторканості житла) Кримінального кодексу України. Підозрюваними найчастіше є так звані «слідчі та оперативні працівники» «Управління ФСБ РФ по Республіці Крим та м. Севастополю» та представники незаконно створеного озброєного формування «Самооборона Крим», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що на даний час, зазначених осіб оголошено у розшук.

Завдяки послідовній роботі, є результати у кримінальних провадженнях щодо вчинення злочинів відносно Анни Андрієвської, Наталії Кокоріної, Романа Спиридонова, Османа Пашаєва та інших, зазначили в прокуратурі АРК.

Загалом же, як повідомляється, здійснюється процесуальне керівництво у 23 кримінальних провадженнях, розпочатих за фактами незаконного затримання, позбавлення волі журналістів, порушення недоторканості їх житла, перешкоджання журналістській діяльності.

«Переслідування журналістів та їх родини, проведення незаконних обшуків, затримання, перешкоджання професійній діяльності, погрози застосувати зброю - саме такі факти містяться в матеріалах наших кримінальних проваджень», - зазначив прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

За його словами, завдяки плідній співпраці з журналістами, вдалося встановити велику кількість осіб, які є фігурантами як злочинів проти них, так і інших злочинів окупаційної влади.

«Неможливо не відмітити допомогу слідству саме журналістами. Вони є свідками подій перед будівлею Верховної Ради АРК, незаконного голосування депутатами за приєднання території Криму до Російської Федерації, захоплення адміністративних будівель та інших подій, які призвели до окупації частини території України. Мета у нас спільна: винні повинні відповідати за вчинення протиправних дій, тому продовжуватимемо працюватимемо у цьому напряму», - додав прокурор.

Як повідомлялося, у березні 2015 року в Сімферополі, в квартирі за місцем прописки редактора «Центру журналістських розслідувань» Наталії Кокоріної співробітники ФСБ проводили обшук, після чого затримали журналістку, її допит тривав кілька годин.

Читайте також: Сенцов закликає "людей на свободі" не голодувати на його підтримку

Тоді ж ФСБ провела обшук в кримській квартирі батьків колишнього редактора «Центру журналістських розслідувань» Анни Андрієвської, яка вже не проживала в Криму.

Співробітники ФСБ проводили у 2015 році проводили обшуки в помешканні редактора кримськотатарського телеканалу ATR Романа Спиридонова та його батьків.

Під час мітингу 18 травня 2014 представники "сил самооборони" затримали кримськотатарського журналіста Османа Пашаєва, його оператора Ченгіза Кізіна (громадянина Туреччини).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-