"Суди" окупантів депортують кримчан, які не отримали паспорти РФ

Укрінформ
Окупаційні "суди" депортують з анексованого Криму громадян України через відсутність паспорта РФ. Винесено вже, як мінімум, 180 рішень, згідно з якими кримчани змушені залишити півострів.

Про це у Facebook повідомляє Кримська правозахисна група.

"Окупаційні "суди" винесли вже, як мінімум, 180 рішень про депортацію. Всього правоохоронці перевірили близько п'ятисот судових рішень із 2,5 тисячі, винесених російськими судами у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для проживання на території Російської Федерації", - розповів аналітик Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов.

За його словами, найчастіше жертвами таких судових рішень стають кримчани без родинних зв'язків.

"Вважається, що оскільки "ви не робили нічого, щоб отримати паспорт Російської Федерації, то у вас немає жодних документів, що дають право на перебування на території Російської Федерації". І на цій підставі, найчастіше за умови, якщо немає сім'ї, в якій хтось отримав паспорт, таких громадян депортують", - сказав Сєдов.

Читайте також: Стан Балуха тяжкий, він виснажений фізично - архієпископ Климент

Як зазначив експерт, в деяких випадках навіть наявність родинних зв'язків не завжди є перешкодою для рішення про депортацію.

"Я вже знайшов кілька рішень, коли депортують навіть за наявності родинних зв'язків. Не всі судді приймають практику, що цивільний шлюб також є сімейними відносинами, і якщо люди живуть у цивільному шлюбі, то одного з подружжя залишають у Криму, а іншого — депортують", — зазначив Сєдов.

Він додав, що судовому переслідуванню піддаються не лише кримчани — громадяни України, які не отримали російські паспорти і не писали заяви про відмову від російського громадянства, але й ті, хто таку заяву писав.

"Є навіть особи, які писали такі заяви. Їх штрафують, оскільки, за нормами російського права, вони зобов'язані щороку відзначатиметься в ДМС про те, де вони знаходяться, чим вони займаються. Якщо ви пропускаєте дату, на вас складають протокол, приводять до суду, а в суді зазвичай виписують штраф від 2 до 5 тисяч рублів", - повідомив аналітик правозахисної організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-