РФ намагається видати репресії за

РФ намагається видати репресії за "боротьбу з тероризмом" - адвокат

Укрінформ
Окупаційна влада в Криму не зменшує, а посилює репресії щодо кримськотатарських і українських активістів і намагається при цьому видати себе перед світовою спільнотою як борця з тероризмом.

Про це у вівторок на прес-конференції в Києві заявив адвокат Еміль Курбедінов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми не бачимо жодних послаблень в переслідуванні кримських татар, українських активістів, громадських активістів. Ми не бачимо, щоб Росія зменшувала ці темпи. Ми бачимо лише посилення таких ось способів тиску", - розповів Курбедінов.

Адвокат докладніше зупинився на причинах останніх арештів активістів "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва і Едема Смаілова.

За його словами, причина арешту Мустафаєва - його правозахисна діяльність в якості координатора "Кримської солідарності" - майданчики, "які об'єднали політв'язнів, юристів адвокатів, громадських активістів і цивільних журналістів у Криму".

"Я впевнений, що Сервера Мустафаєва переслідують як правозахисника, як людину, яка не боялася говорити правду і робила великий вклад в мирну боротьбу кримськотатарських активістів в Криму", - заявив Курбедінов.

Щодо Смаілова, то "влада" пропонувала йому перереєструвати за російським законодавством очолювану ним у Бахчисарайському районі релігійну організацію і підписати документи про співпрацю з органами.

"Я знаю, що незадовго до арешту від нього вимагали перереєструвати з українського на російське законодавство цю релігійну громаду і при перереєстрації вимагали підписати папери про співпрацю з певними службами, але він відмовився", - повідомив адвокат.

За його словами, юридичною основою висунутих проти Мустафаєва і Смаілова обвинувачень є розмова в мечеті, в якій брали участь десятки людей.

"Юридичне підгрунтя цієї справи - відеозапис спецслужб в одній з мечетей, де кілька десятків мусульман розмовляли на релігійні теми ... і за цим відеозаписом справу (проти Мустафаєва і Смаїлова - ред.) об'єднали зі справою шести заарештованих раніше, в жовтні 2017 року, активістів "Кримської солідарності", і тепер у цій справі проходять вісім осіб", - розповів Курбедінов.

Він наголосив, що на відеозапис, що лежить в основі справи, "зробили якусь божевільну психолого-лінгвістичну, релігіознавчу експертизу, яка не витримує ніякої критики і по якій розмова в мечеті подається, як таємні збори терористів, де слова людей перекручені, і вони заарештовані як терористи".

Читайте також: Адвокат сказав, коли відвідає Сенцова у колонії

Таким чином, вважає адвокат, Росія намагається представити себе перед світовою спільнотою, як борця з терористами.

"Насправді це не що інше, як переслідування кримських татар, мусульман, активістів, українців ... Цих людей потім вивозять в Ростов-на-Дону, де судять у військовому трибуналі трійкою військових суддів і кожному загрожує від 10-ти і 15 ти років позбавлення волі плюс величезні штрафи. За вбивство стільки не дають", - обурився адвокат.

Як повідомлялося, 21 травня в окупованому Криму пройшли обшуки в активістів "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва і Едема Смаілова. 22 травня в Київському районному "суді" Сімферополя ухвалили рішення про арешт активістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-