Доповідач ПАРЄ закликає Росію негайно звільнити Сенцова

Доповідач ПАРЄ закликає Росію негайно звільнити Сенцова

Заява
Укрінформ
Доповідач ПАРЄ про гуманітарні наслідки війни в Україні Егідіюс Варейкіс закликав Москву звільнити українського режисера Олега Сенцова, незаконно засудженого в РФ.

Про це йдеться у його заяві, оприлюдненій на сайті ПАРЄ.

"Пан Сенцов був затриманий у Криму у 2014 році, засуджений військовим судом у Ростові-на-Дону після суперечливого та широко розкритикованого судового розгляду до 20 років ув’язнення у виправній колонії посиленого режиму. Десять днів тому він розпочав безстрокове голодування, і я боюся за його здоров'я. Я закликаю негайно звільнити його з гуманітарних міркувань", - заявив доповідач.

Варейкіс нагадав, що на початку цього року на підставі його доповіді Асамблея ухвалила резолюцію, яка містить заклик щодо звільнення "всіх українських в'язнів, затриманих та ув’язнених у Росії та анексованому Криму в контексті війни", відслідковування стану їхнього здоров'я та умов утримання незалежними міжнародними спостерігачами.

Він нагадав, що Сенцов - один із 64 українських ув'язнених, затриманих з "політичних мотивів".

Читайте також: У світі запускають глобальну акцію на підтримку Сенцова

Як повідомлялося, український режисер Олег Сенцов був затриманий у березні 2014 року російськими спецслужбами в анексованому Росією Криму разом з активістом Олександром Кольченком. Їх обвинуватили в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва вину не визнали.

Сенцов оголосив безстрокове голодування 14 травня 2018 року, заявивши, що припинить його лише у разі звільнення всіх українських політв'язнів, які утримуються в РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-