Велієв востаннє був у Криму восени 2017 року – Чубаров

Велієв востаннє був у Криму восени 2017 року – Чубаров

Укрінформ
Помічник депутата ВР Мустафи Джемілєва Ерол Велієв, якого російські силовики звинувачують у підготовці екстремістської групи в Криму, був востаннє на півострові восени 2017 року. 

Про це 21 травня сказав глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на прес-конференції в Києві, повідомляє Крим.Реалії.

«Я сьогодні спілкувався з Велієвим. Він сказав, що він востаннє був у Криму у вересні 2017 року. Стешенко на камеру ФСБ каже, що це було в січні 2018 року. Після цього він сказав, що не був у Криму. Все відразу ламається», – сказав Чубаров.

Раніше ФСБ Росії заявила, що нібито припинила в Криму діяльність екстремістської групи, створеної помічником депутата Верховної Ради України Мустафи Джемілєва Еролом Велієвим «за дорученням Рефата Чубарова за підтримки СБУ».

Читайте також: Чубаров: РФ намагається представити Меджліс як терористичну організацію

Як стверджує російська спецслужба, «до складу групи, сформованої в Харкові, крім Велієва увійшли колишні спортсмени-боксери Стешенко і Третьяков».

У ФСБ кажуть, що «членами екстремістського співтовариства в січні 2018 року з використанням пляшок із запальною сумішшю було скоєно підпал будинку муфтія Криму Еміралі Аблаєва».

ФСБ заявляє, що Стешенка затримали в квітні 2018 «при в'їзді на територію Криму, куди він був направлений Велієвим для підготовки і здійснення провокацій». Велієву та Третьякову Росія висунула звинувачення заочно, вони «оголошені у федеральний розшук».

2 квітня активісти з громадської ініціативи «Крим SOS» із посиланням на матір українця, харків'янина Олександра Стешенка повідомили, що російські силовики затримали його на пункті пропуску «Чонгар» при в'їзді до анексованого Росією Криму. Згідно з рапортами співробітників російської поліції, 12 квітня Стешенко «затримали за непокору законній вимозі (стаття 19.3 КоАП Росії)». Того ж дня Залізничний райсуд Сімферополя заарештував Стешенка на 12 діб.

Муфтій Криму Еміралі Аблаєв раніше входив до складу Меджлісу кримськотатарського народу. 2015 року його виключили зі складу представницького органу.

Наприкінці серпня 2015 року в Анкарі відбулася зустріч голови Меджлісу Рефата Чубарова з муфтієм мусульман Криму Еміралі Аблаєвим. Чубаров тоді заявив про конструктивний діалог із Аблаєвим, сам Аблаєв повідомив, що не було «конкретних пропозицій щодо становища кримськотатарського народу в Криму». Російська сторона заявила, що Чубаров і його помічники напали на делегацію на чолі з муфтієм.

Меджліс кримськотатарського народу був заборонений на території Росії й анексованого Криму 26 квітня 2016 року рішенням підконтрольного Кремлю Верховного суду Криму. Захист Меджлісу направив апеляцію до Верховного суду Росії, однак 29 вересня 2016 року її відхилили.

19 квітня 2017 Міжнародний суд виніс проміжну ухвалу за позовом України проти Росії. Суд у Гаазі зобов'язав припинити обмеження прав кримських татар і етнічних українців, відновити Меджліс і навчання українською мовою в анексованому Криму.

Після анексії Росією Криму на півострові ФСБ проводить регулярні затримання, обшуки й допити незалежних журналістів, кримськотатарських активістів, опозиційних і проукраїнських громадських діячів і представників релігійних меншин. Правозахисники називають ці дії російських силовиків політично мотивованими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-