В Києві розпочалися заходи до 74-ї річниці депортації кримських татар

В Києві розпочалися заходи до 74-ї річниці депортації кримських татар

Укрінформ
У вівторок, 15 травня, в Києві розпочалися заходи, приурочені до 74-ї річниці депортації кримськотатарського народу.

Межлис закликав українців взяти участь у меморіальних заходах, які відбудуться 18 травня. Про це на прес-конференції в Укрінформі розповів член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління ГО «Кримськотатарський ресурсний центр» Ескендер Барієв.

"Вже сьогодні, 15 травня, в Таврійському національному університеті проводиться форум, присвячений 74-й річниці депортації кримськотатарського народу", - повідомив Барієв.

За його словами, на форумі демонстрували документальний фільм, заснований на свідченнях живих свідків депортації в рамках розслідування прокуратурою Автономної Республіки Крим цього злочину як акту геноциду проти кримськотатарського народу.

Член Меджлісу запросив киян та гостей столиці на знак солідарності з кримськотатарським народом взяти участь у меморіальних заходах, які розпочнуться о 16 годині 18 травня на Софійській площі в Києві.

Він також закликав усіх власників автотранспорту на материковій Україні і в окупованому Криму проявити солідарність з кримськими татарами, зупинивши свій автомобіль і натиснувши на сигнал клаксона о 12.00 18 травня.

"У Криму сьогодні кримські татари обмежені у проведенні масових заходів, 18 травня там зазвичай збиралися багатотисячні мітинги. Але о 12 годині 18 травня ми закликаємо власників автотранспорту, як на окупованих територіях, так і в усіх населених пунктах України, призупинити автомобілі і натиснути на сигнал клаксонів для того, щоб вся Україна почула, що вона солідарна з кримськотатарським народом", - сказав Барієв.

Він повідомив, що в день трагічної дати в 12 годин на телеканалі "Україна" буде включений метроном, щоб кожен міг долучитися до загальноукраїнської хвилини мовчання.

В цей же час в українських православних церквах Київського патріархату лунатиме дзвін, як "наочний приклад того, що православні українці проявляють солідарність з мусульманким крымскоатарским народом".

Читайте також: Кримські татари, незважаючи на депортацію, не стали політичною меншістю в Криму

Меморіальні заходи, доповнив активіст, пройдуть у цей день у Кримському будинку в Києві, а також у Львові, Херсонської області, Одесі, Дніпропетровську, Чернігові, Харкові, Вінниці та інших містах України.

18 травня 1944 року за наказом Сталіна з Криму у віддалені регіони СРСР — від північного Приуралля до республік Середньої Азії було депортовано 191 044 кримських татар. В результаті депортації і перших років життя на засланні понад 46% народу загинуло.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-