Справа 26 лютого:

Справа 26 лютого: "прокурор" у Криму вже приготував вирок фігурантам

Відео
Укрінформ
У понеділок в окупованому Криму відбулося останнє перед оголошенням вироку засідання "суду" у справі 26 лютого".

"Прокурор" вимагає фігурантам цієї справи Алі Асанову і Мустафі Дегерменджі п'ять років позбавлення волі з випробним терміном 3,5 роки. Про це йдеться у відео, знятому активістом "Кримської правозахисної групи" Сервером Мустафаєвим.

"Держобвинувачення вимагає Алі Асанову і Мустафі Дегерменджи п'ять років позбавлення волі з випробним терміном в три роки і 6 місяців. Трьом іншим фігурантам від трьох до трьох з половиною років позбавлення волі кожному з таким же випробним терміном", - повідомили адвокати Айдер Азаматов і Едем Семедляєв.

Читайте також: Кримський "суд" залишив під домашнім арештом двох фігурантів "справи 26 лютого"

За їх словами, якщо протягом випробного терміну окупаційна влада вважатиме, що їх підзахисні "поводяться добре, до них не застосовуватимуться норми, які передбачають ув’язнення і відбуття реального терміну".

Адвокати уточнили, що завершальне судове засідання у справі 26 лютого" відбудеться 4 червня 2018 року об 11 годині.

Як розповів адвокат Айдер Азаматов, під час сьогоднішнього засідання підзахисний Мустафа Дегерменджі висловив основні акценти, які спостерігалися у справі "26 лютого" протягом трьох років.

У своєму останньому слові він відзначив надуманість і затягнутість "судами" справи на тлі "помилування" Ахтема Чийгоза, який обвинувачувався в "організації масових безпорядків" під час мітингу 26 лютого 2014 року.

"Мустафа Дегерменджі процитував слова слідчого, який був задіяний у справі на першому етапі і передавав матеріали в суд. На питання Мустафи "Чому саме кримські татари в цьому судовому процесі на лаві підсудних? ", слідчий відповів, що переможців не судять. Як вважає Мустафа, саме ці слова характеризують увесь цей процес", - розповів адвокат.

Читайте також: Нелюдські умови: адвокат відвідав фігурантів "справи Кашка" у кримському СІЗО

Як відомо, в 2015 році в Криму почався "суд" над групою кримськотатарських активістів за участь в мітингу на підтримку територіальної цілісності України біля стін будівлі Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Пізніше суд розділив "справу 26 лютого" на два: окремо - по одному з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу, і окремо по інших фігурантах процесу - Алі Асанову, Мустафі Дегерменджі і ще кільком кримським татарам.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-