Нелюдські умови: адвокат відвідав фігурантів

Нелюдські умови: адвокат відвідав фігурантів "справи Кашка" у кримському СІЗО

Укрінформ
В окупованому Криму фігуранти "справи Кашка" Асан Чапух і Бекір Дегерменджі, необгрунтовано підозрювані у вимаганні матеріальних засобів, утримуються в сімферопольському СІЗО в нелюдських умовах.

Про це "Крымской солидарности" розповів адвокат Айдер Азаматов.

"Адвокат Айдер Азаматов відвідав у СІЗО фігурантів "справи Веджіє Кашка"... Умови утримання (Чапуха і Дегерменджі - ред.) нелюдські, всюди вогкість і підвищена вологість", - повідомляє "Крымская солидарность".

За словами Азаматова, Чапух, "який незаконно утримується в цьому мерзенному і сиром місці", скаржиться на те, що після перенесеного в СІЗО інсульту "ліва нога як і раніше в онімілому стані".

На момент відвідування адвоката підзахисний Чапух перебував у медсанчастині СІЗО, де також був хворий на астму Дегерменджі.

Читайте також: Захист подав апеляцію на продовження в Криму арешту Дегерменджі

За словами Дегерменджі, він тримається на лікарських препаратах, які передають йому рідні і близькі. Крім астми, у нього підвищений тиск, головний біль.

Адвокат зазначив, що арешт, як запобіжний захід, щодо обох його підзахисних продовжено до 15 травня. Водночас розгляд його апеляційної скарги на це рішення, поданої ще 16 березня, тобто через два дні після того як Київський районний "суд" міста Сімферополя продовжив їм запобіжний захід, так і не було призначено.

За словами Азаматова, в Криму подібне "плавно входить у практику судів, коли за два дні до закінчення запобіжного заходу розглядають наші скарги і звичайно відмовляють в їх задоволенні, а на наступний день розглядають нові клопотання слідчого про продовження запобіжного заходу".

Така практика, вважає адвокат, свідчить про "абсолютно формальний підхід" окупаційних судів у Криму.

Як повідомляв Укрінформ, 16 березня кримський "суд" продовжив до 15 травня утримання в СІЗО фігурантам "справи Веджіє Кашка" Асану Чапуху, Бекіру Дегерменджі, Казиму Аметову. Їх тримають під арештом, не зважаючи на те, що активісти - немолоді люди, і в СІЗО у них різко погіршилося здоров'я. ФСБ відкрила проти них справу за ч. 2 ст. 163 Кримінального кодексу Росії - вимагання, організоване групою осіб.

Читайте також: У двох кримських політв'язнів серйозні проблеми зі здоров'ям - адвокат

Дегерменджі і Чапух були затримані 23 листопада разом з іншими активістами, їх звинуватили у "вимаганні коштів" у громадянина Туреччини, який тривалий час не повертав борг ветерану кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Пізніше під час спроби затримання силовиками 83-річна Кашка померла.

За словами адвоката Миколи Полозова, російські силовики не розслідують обставини смерті жінки і навіть не завели кримінальну справу за фактом її смерті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-