У Криму продовжили арешт фігурантам

У Криму продовжили арешт фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір"

Укрінформ
Підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму залишив у силі рішення про продовження запобіжного заходу чотирьом фігурантам бахчисарайського "справи Хізб ут-Тахрір".

Ремзі Меметов, Енвер Мамутов, Зеврі Абсеїтов і Рустем Абільтаров залишаться під вартою до 12 травня, повідомляють “Крим.Реалії".

Адвокат Еміль Курбедінов розповів, що у Верховного суду Криму вже не було повноважень для розгляду апеляції, оскільки справа «бахчисарайської четвірки» раніше було передано на розгляд у Північно-Кавказький військовий суд.

«Продовження запобіжного заходу фігурантам цієї справи не було підсудне Верховному суду. У нас була інформація, що 28 березня цю справу було передано в Північно-Кавказький військовий суд у Ростов-на-Дону. Саме цей суд повинен був розглядати продовження. Проте за клопотанням прокуратури, яка вже затвердила обвинувальний висновок і яка вже не має жодного відношення до цієї справи, було розглянуто продовження арешту. Ми вважаємо це істотним порушенням і будемо оскаржувати це рішення у Верховному суді Росії», – сказав він.

Засідання традиційно проходило в закритому режимі, проте суддя дозволила близьким родичам обвинувачених бути присутніми на оголошенні вироку. Самі фігуранти справи брали участь у засіданні по відеозв'язку.

Читайте також: "Суд" у справі "Хізб ут-Тахрір" проходить не за сценарієм ФСБ - адвокат

12 травня 2016 року у Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків в будинках мусульман-кримських татар, а також у місцевому кафе. В результаті були затримані і звинувачено в тероризмі четверо бахчисарайців: Зеврі Абсеїтов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров і Енвер Мамутов. Їх підозрюють в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», визнаної в Росії терористичною.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії і в окупованому нею в 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши в список об'єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування вмотивованим за релігійною ознакою. Адвокати зазначають, що переслідувані по цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє вводити на окупованій території законодавство держави-окупанта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-