Суд підтвердив, що Чийгоз і Умеров не можуть отримати укази про помилування

Суд підтвердив, що Чийгоз і Умеров не можуть отримати укази про помилування

Укрінформ
Московський міський суд, куди "помилувані" президентом РФ Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз звернулися зі скаргою на відмову Тверського райсуду прийняти позови до АП РФ, підтвердив: укази про своє помилування вони отримати не можуть.

Про це повідомив у Facebook адвокат Микола Полозов.

"Учора Московський міський суд таки виніс рішення за приватними скаргами Чийгоза і Умерова на відмову Тверського районного суду прийняти позови до адміністрації президента РФ... Московський міський суд вчора кулуарно затвердив всю цю маячню Тверського районного суду і не став скасовувати ці дві постанови", - йдеться в повідомленні.

У доданій копії судового рішення Тверського суду йдеться: "Оскарження у судовому порядку дій державних органів та їхніх посадових осіб, які перебувають у безпосередньому підпорядкуванні президенту РФ, а також висунення адміністративних позовів до даних державних органів, на практиці означає пряме чи непряме втручання у конституційно-правову або іншу діяльність президента Росії як глави держави, який має недоторканність та здійснює верховну державну владу у РФ, що є неприпустимим і порушує основи конституційного ладу РФ і принцип поділу влади, закріплений у ст.10 конституції РФ".

Полозов підкреслив, що рішення Мосміськсуд ухвалював кулуарно, без участі сторін, без протоколу. Тобто фактично засідання не проводилося, а судді просто подивилися письмові матеріали і винесли рішення. "Закон тепер дозволяє їм це робити, називається це спрощеним (письмовим) порядком провадження", - зазначив адвокат.

Він також підкреслив, що такий варіант розвитку подій влаштовує його підзахисних - тепер не залишилося процесуальних перешкод для звернення до Європейського суду з прав людини.

"А що стосується національної юрисдикції, то заради спортивного інтересу можна судитися далі - у касації і нагляді. А заодно іще раз заміряти глибину юридичного (і не лише) божевілля, у яке занурилася країна", - написав Полозов.

Читайте також: Глави МЗС України та Франції зустрілися з колишніми політв’язнями Кремля

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня 2017 року заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров, засуджені російським "судом", були вивезені співробітниками російських спецслужб до сімферопольського аеропорту. Їх спецбортом у супроводі озброєних людей у цивільному одязі доправили до Туреччини, звідки пізніше вони прибули до Києва.

Жодних документів про звільнення ніхто не надавав. Єдиною "зачіпкою", що пояснює події, які відбуваються, виявилася довідка про звільнення, видана Чийгозу начальником СІЗО, у якій було посилання на якийсь указ президента РФ про помилування.

Оскільки правовий статус Чийгоза та Умерова на території Російської Федерації, а також і окупованого Криму так і залишився невизначеним, було ухвалене рішення витребувати у адміністрації президента РФ текст даних указів, тим більше що частина 2 статті 24 Конституції РФ зобов'язує чиновників і держоргани надавати для ознайомлення тексти своїх актів тим особам, чиї права та свободи порушуються даними актами.

На запити адміністрація президента РФ відповіла відмовою.

Наприкінці грудня Умеров і Чийгоз звернулися до суду із позовом до адміністрації президента РФ із вимогою надати для ознайомлення ці укази про помилування. Тверський суд у день надходження виніс постанову про відмову у прийнятті позову.

У інтерв'ю Укрінформу Умеров роз'яснював, що, на його думку, у дійсності ніякого указу про помилування не існує, а їхнє звільнення стало можливим завдяки "банальному обміну".

Фото: Evrim Aydın/AA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-