Естонія не визнає результати російських

Естонія не визнає результати російських "виборів" в Криму - заява МЗС

Укрінформ
Естонія не визнає анексію Криму Російською Федерацією, так само як і "вибори", які організовуються російською владою на окупованому півострові.

Про це йдеться в заяві міністра закордонних справ Естонії Свена Міксера, опублікованій на порталі МЗС в річницю проведення «референдуму» в Криму.

"Ми засуджуємо незаконну анексію, що відбулася чотири роки тому, вчинену Російською Федерацією, порушуючи Конституцію України, ігноруючи волю народу України і діючі міжнародні домовленості. Крим був і залишається частиною України", - заявив Міксер.

Він підкреслив, що Естонія засуджує проведення російською владою виборів в Криму і Севастополі і не визнає їх результатів.

Глава зовнішньополітичного відомства Естонії підкреслив, що окупаційні сили Росії після анексії продовжують порушувати міжнародні правила: місцеве населення Криму призивають в армію, змушують приймати російське громадянство, у людей відбирають майно, обмежують свободу слова і свободу віросповідання. 

"За останні чотири роки положення місцевого населення погіршало: близько 40 000 осіб залишили регіон через психологічний і фізичний терор. Окупаційні сили порушують права людини і основні свободи, громадян України утримують під вартою, надходять повідомлення про тортури і жорстоке поводження. Особливо погане становище у корінних жителів півострова - кримських татар. В результаті анексії Криму Естонії стало складніше підтримувати зв'язок з естонцями", які мешкають там - йдеться в заяві.

Міністр закордонних справ також підкреслив, що Росія продовжує економічну і політичну інтеграцію Криму. Крім того, приймаються кроки з мілітаризації півострова, що загрожує безпеці в регіоні Чорного моря. "Естонія висловлює співчуття з приводу будівництва Керченського моста, оскільки робиться це без дозволу України. Міст обмежить доступ торгових судів в українські порти", - заявив Міксер.

Він зазначив, що Естонія підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

"Ми продовжимо розповідати про ситуацію в Криму на міжнародній арені. Ми рішуче виступаємо проти анексії Криму, підтримуємо політику санкцій і виступаємо за звільнення незаконно затриманих в Криму людей. Важливо, щоб міжнародні організації мали доступ на півострів", - йдеться в заяві глави МЗС Естонії.

Читайте також: Аналітики Chatham House назвали головну ціль путінського режиму

Як відомо, 16 березня 2014 р. в окупованому Криму було проведено «референдум» про від'єднання від України, і 18 березня Крим за ініціативою російського президента Путіна було включено до складу Російської Федерації. Ані «референдум», ані «приєднання» Криму до Росії у світі не було визнано (за винятком декількох країн, залежних від Росії, наприклад Науру).

15 вересня 2015 року Верховна Рада України за пропозицією уряду встановила, що датою початку тимчасової окупації Криму є 20 лютого 2014 року.

Згідно із законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України» територія Кримського півострова вважається тимчасово окупованою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-