Для кримчан в Україні працює 35 освітніх центрів при вишах

Для кримчан в Україні працює 35 освітніх центрів при вишах

Укрінформ
Жителі Криму, які наразі проживають на анексованому Росією півострові, можуть за спрощеною процедурою вступити до одного з 35 вищих навчальних закладів України, на базі яких працюють спеціальні освітні центри “Крим-Україна”.

Про це розповіла керівник ГО “Фонд відкрита політика” Ірина Жданова під час "круглого столу" в Укрінформі.

“Кожен бажаючий кримчанин, який наразі проживає на території анексованого півострова, може вступити за спрощеною процедурою до одного із 35 вищих навчальних закладів України, при яких працюють освітні центри “Крим-Україна”, - пояснила Жданова.

За її словами, навчальні заклади цього року отримають менше, ніж торік, квот для бюджетного навчання у вишах кримчан. У 2017-му таких квот було дві тисячі. Саме тому абітурієнти, які висловлять бажання переїхати з анексованого півострова, мають подати заявки на навчання (терміни ще визначатимуться) та скласти іспити з української мови й історії України.

Така процедура вступу є спрощеною. Вона не передбачає складання зовнішнього незалежного оцінювання. За подібною процедурою випускники загальноосвітніх навчальних закладів із Криму можуть  вступити і до професійно-технічних закладів, підкреслила Жданова.

Уся інформація є як на сайті Міністерства освіти, так і на сторінці “Фонду відкрита політика”.

Читайте також: Гройсман переконаний, що "вибори" у Криму не визнає жодна країна

Як повідомлялося, торік до освітніх закладів по всій території України було зараховано 3280 дітей з Криму. З них до дитсадків — 880, до шкіл — 2400. Протягом 2016 року до освітніх центрів “Крим-Україна” звернулося 350 кримчан, у 2017-му — 1076. У 2016-му до ВНЗ України вступили 153 дитини з Криму, а в 2017-му — 204.

Крим анексований Росією у 2014 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-