Не треба чекати деокупації, щоб змінити статус Криму у Конституції - Чубаров

Не треба чекати деокупації, щоб змінити статус Криму у Конституції - Чубаров

Укрінформ
Народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав принципи змін до Конституції щодо статусу Автономної Республіки Крим та заявив, що для їх внесення не потрібно чекати деокупації півострова.

Про це стало відомо у вівторок з виступу Чубарова на зустрічі керівництва Меджлісу кримськотатарського народу з главами дипломатичних місій і акредитованих в Україні міжнародних організацій.

"На відміну від деяких скептиків, які думають, що удосконалення статусу Автономної Республіки Крим потрібно обговорювати після деокупації Криму, ми, навпаки, стверджуємо - це треба робити зараз", - сказав Чубаров.

Він пояснив, що оскільки процес розгляду проекту цілісного тексту змін та доповнень до Конституції України в частині Криму і Севастополя ще не завершений, поки необхідно "утриматися від його обговорення".

Водночас політик розповів про основні принципи, які відображають суть змін до розділу 10 Конституції України.

"Принцип перший - джерелом статусу Автономної Республіки Крим є право кримськотатарського народу на самовизначення. Другий принцип - Конституція автономії Криму повинна бути затверджена при узгодженні і підтримці Курултаю", - сказав він.

Третім, за словами Чубарова, є принцип використання кримськотатарської мови у суспільному житті.

"Кримськотатарська мова має використовуватися в усіх сферах суспільного життя в Криму поряд з державною мовою, крім випадків, регламентованих законами України", - зазначив депутат.

Читайте також: Клімкін назвав небезпечною пропозицію Собчак про повторний "референдум" у Криму

Крім того Чубаров підкреслив, що в Конституції України запропоновано закріпити Курултай (з'їзд - ред.), який обирається корінним народом Криму, як вищий представницький орган кримськотатарського народу. Також, зазначив він, зміни до Конституції України повинні гарантувати кримськотатарському народу представництво в органах влади та обговорення всіх значущих питань розвитку автономії з представницьким органом кримськотатарського народу.

Політик додав, що текст проекту змін до Конституції України, які стосуються Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, повинен знайти підтримку в конституційній комісії, після чого він буде поданий на розгляд до Конституційного суду і далі - до Верховної Ради України.

"Перед нами дуже складна робота... Але виходячи з того, що настрої більшості українського суспільства з часу анексії Криму демонстрували підтримку кримськотатарського народу і розуміння його права на самовизначення, ми сподіваємося, що вся та робота, яку ми проводимо, дасть свої результати", - резюмував Чубаров.

В цілому, вважає він, всі перераховані ним принципи змін до основного закону України дозволять не тільки захистити права кримських татар, а й "зміцнять територіальну цілісність України в Криму і унеможливлять в майбутньому порушення суверенітету країни".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-