Коваль: Загроза вторгнення РФ в Україну була до президентських виборів-2014

Коваль: Загроза вторгнення РФ в Україну була до президентських виборів-2014

Укрінформ
Втраті Криму не вдалося запобігти через відсутність відповідних сил, забезпечення та зраду командирів.

Про це заявив заступник секретаря РНБО, в.о. міністра оборони у 2014 році Михайло Коваль під час допиту в Оболонському райсуді Києва у справі про держзраду Віктора Януковича, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ті сили і засоби, які були у високомобільних десантних військах, у високотранспортній авіації, армійській авіації, військово-морських силах, не давали змогу виконати ту задачу, про яку йде мова...  Крим -  це був тільки початок. Ми могли усі "зав'язнути" в Криму", - заявив Коваль, відповідаючи на запитання, які мали бути сили української армії, щоб завадити втраті Криму.

Як він зазначив, можна було висадити на територію Криму десант, який би утримував об'єкт, "але це одна операція, а якби це було низкою операцій по утриманню Криму, то про це треба було б говорити, якби на це були сили і засоби. Авіації не було, щоб десантувати особовий склад, техніку, армійської авіації бракувало".

За його словами, всі командири перейшли на сторону противника. "Всі. І командуючі, і начальники штабів військово-морський сил, і командуючі військово-морських сил... Вони зовсім інші задачі дають. Про що мова могла йти? Я був у таких ситуаціях, розумію все це", -  сказав Коваль.

Він зазначив, що українська сторона розтягувала сили і засоби, щоб прикрити всі напрямки можливого вторгнення.

Читайте також: Коваль розповів, скільки українських військових було у Криму на початку окупації

"У нас фактично загроза вторгнення була до виборів легітимного президента України -  до 25 травня. Була загроза вторгнення і ми розтягували всі сили і засоби. І фактично обстановку врятували ті добробати, ці добровольці - це український народ врятував, тому що армія була деморалізована... Армія планомірно знищувалася по всім параметрам", - наголосив Коваль.

Як повідомлялося, Оболонський районний суд 29 червня 2017 року ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-