У Петербурзі пройдуть пікети на підтримку кримських татар

У Петербурзі пройдуть пікети на підтримку кримських татар

Укрінформ
Громадянські активісти Петербурга в центрі міста проведуть увечері 18 січня щомісячну серію пікетів на підтримку кримських татар.

Про це повідомляється в Facebook на сторінці руху "Солідарність Санкт-Петербурга".

«В четвер, 18 січня 2018 року, з 19:00 у Санкт-Петербурзі, на Невському проспекті, пройде акція на підтримку кримських татар у рамках «Стратегії-18» у форматі поодиноких пікетів. Місце збору учасників - перетин Невського проспекту і Малої Садової вулиці. Початок збору - 18:45», - йдеться в повідомленні.

Активісти пояснюють, що мета їхньої акції - протистояти репресіям Кремля проти кримських татар, які «стають більш масовими, зачіпають уже не лише активістів і не лише членів Меджлісу кримськотатарського народу, визнаного російським судом, порушуючи норми міжнародного права, «екстремістською організацією»; під удар потрапляють родичі і друзі фігурантів кримінальних і адміністративних справ, порушених за політичними мотивами, їх громадські захисники й адвокати, спостерігачі та ті, хто їм співчуває».

«Під підозру потрапляє весь народ, що підтверджується постійними облавами на кримських татар, раптовими обшуками в їхніх будинках і жорстким пригніченням будь-яких спроб чинити опір беззаконню російських силовиків відносно власних сусідів», - підкреслюють активісти.

Нагадується про «нову хвилю нічим не обгрунтованих обшуків і допитів», що відбувалися 26 і 28 грудня і поновилися 5 січня: тиск ФСБ на батьків члена Меджлісу Ескендера Барієва; переслідування у справі Веджіє Кашки» (Бекір Дегерменджі, що страждає від астми; Асан Чапух, визнаний здоровим, незважаючи на параліч половини тіла; Кязим Аметов); переслідування сім'ї Дегерменджі; фігуранти справи «Хізб ут-Тахрир» - Муслім Алієв, Емір-Усейн Куку, Вадим Сірук, Енвер Бекіров, Рефат Алімов, Арсен Джеппаров, четверо з яких (Куку, Сірук, Бекіров, Джеппаров) були незаконно переміщені на російську територію і зазнали знущань у СІЗО Краснодара.

«Активісти Санкт-Петербурга вимагають припинення переслідування кримських татар і притягнення до відповідальності представників російської влади, що здійснюють репресії відносно кримськотатарського народу, а також - відновлення міжнародно-визнаного кордону між РФ і Україною, порушення якого є першопричиною репресій», - заявляють про свої вимоги учасники акції «Стратегія-18».

Читайте також: Окупанти затримують кримських татар за "екстремістські матеріали"

Як повідомлялося, група російських активістів у листопаді 2016 року розпочала безстрокову акцію «Стратегія-18», спрямовану на підтримку кримських татар. Кожен місяць 18 числа активісти виходять на Невський проспект у Петербурзі з вимогою припинити репресії проти кримських татар на окупованій території.

Активісти назвали свою акцію "Стратегія-18" у зв'язку з тим, що 18 травня 1944 року почалася депортація кримських татар із території Криму. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-