Росія у лютому-2014 перекидала війська у Крим авіатранспортом - Дещиця

Росія у лютому-2014 перекидала війська у Крим авіатранспортом - Дещиця

Укрінформ
Підрозділи регулярної армії Російської Федерації у лютому 2014 р. переправлялись у Крим літаками і гелікоптерами. 

Про це заявив виконуючий обов'язки міністра закордонних справ у 2014 р., а нині посол України в Польщі Андрій Дещиця під час свідчень в Оболонському суді столиці у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича, повідомляє Укрінформ.

"З тієї інформації, яка до нас надходила у Міністерство закордонних справ, то іноземні підрозділи стягувалися на півостів Крим у лютому 2014 року. Це були російські регулярні збройні сили. З тієї інформації, яку ми отримували з оперативних повідомлень Державної прикордонної служби України, Служби безпеки, Міністерства оборони - це були вкидання літаками і гелікоптерами", - сказав Дещиця.

Він розповів, що погіршення українсько-російських відносин відбулося наприкінці 2013 року, коли стало відомо про наміри України підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом

Читайте також: Експерти назвали ймовірні сценарії розвитку ситуації на Донбасі й Криму

"Виконуючи обов'язки посла з особливих доручень - спеціального представника діючого голови ОБСЄ з питань конфліктів у Придністров'ї, Грузії, Нагірному Карабасі, я мав контакт з представниками Міністерства закордонних справ Російської Федерації. Уже на кінець 2013 року відчувалося напруження у цих відносинах, особливо коли ми прийняли рішення більш інтенсивно проводити переговори з Європейським Союзом щодо підписання Угоди про асоціацію. А коли почалися події на Майдані, то ці учасники переговорних процесів щодо Грузії казали, що це добре не закінчиться. Тоді певні погрози вже надходили", - зазначив дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, Янукович підозрюється у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-