Одиночні пікети в Криму: виклик окупантам

Одиночні пікети в Криму: виклик окупантам

Укрінформ
Більше 80 судів у справах кримськотатарських патріотів провела в один день т.зв. "кримська влада" по всьому Криму

У понеділок в окупованому Криму до пізньої ночі тривали засідання так званих судів у справах "одиночних пікетників", а 19 грудня було розглянуто ще сім адміністративних справ у "судах" Сімферополя та Джанкойського району, які з різних причин були перенесені.

У Криму, був продемонстрований, мабуть, світовий рекорд за кількістю проведених засідань – 82 фальшивих, швидкісних, з заздалегідь заготовленими рішеннями судових процесів, в яких людей звинувачували в тому, що вони наважилися висловити свою думку про дії окупаційної влади, при цьому одиночні пікети обвинувачених видавали за несанкціоновані мітинги.

ЗАГАЛЬНА СУМА ШТРАФІВ – БЛИЗЬКО МІЛЬЙОНА РУБЛІВ

Єдиним джерелом інформації про події вчорашнього "судного" дня були соцмережі. "Кримська солідарність" відстежувала на своєму сайті інформацію із зазначенням прізвищ, однак для того, щоб вся текстова, аудіо- та відеоінформація про ці засідання з особистих сторінок акумулювалася на сторінці громадської організації, необхідно було набирати хештег #крымскиепикеты. Не всі знали про це і не всі розуміли важливість процесу.

Тому дані "Кримської солідарності" про 46 засуджених учасників одиночних пікетів і загальну суму виставлених їм штрафів на суму 465 тисяч рублів – лише частина повної картини того, що відбувалося в Криму.

Насправді, за даними кримського активіста Гафара Аблякімова, 18 грудня в міських і районних "судах" в Білогірську, Судаку, Алушті, Сімферополі, Джанкої, а також у Радянському і Красногвардійському районах відбулося більше 70-ти судових засідань. У протоколах фігурували прізвища 82 людей, і більш ніж у 60 випадках були винесені обвинувальні вироки у вигляді штрафів у розмірі 10 тисяч або 15 тисяч рублів. Загальна сума штрафів, на яку за один день, завдяки волелюбству кримських татар, змогла "розжитися" російська скарбниця, становить близько одного мільйона рублів.

Крим татари пікети / Фото: Facebook Крымская солидарность
Фото: Facebook Кримська солідарність

Звичайно, ці гроші не заплатять ті, хто вийшов на узбіччя доріг з плакатами "Ми не терористи" і "Свободу – політв'язням". Десятки тисяч людей в Криму вже підключилися до "кримського марафону" із збору коштів на оплату штрафів, призначених окупантами незаконно засудженим кримськотатарським активістам.

Крим татари пікети / Фото: Facebook Крымская солидарность
Фото: Facebook Кримська солідарність

Ми пам'ятаємо, як запускався цей марафон у соцмережах, відомий ще під назвою «Монети від народу». Тільки за першу добу марафону було зібрано понад 2,5 тис. грн. Кошти на акцію надходили з усього Криму і з України. При цьому сплата штрафів проводилася виключно "в залізі", що не створювало комфорту та зручності установам окупаційної влади в Криму при перерахунку десятків пакетів з монетами.

Для народу ж марафон, крім 10 рублів, нічого не коштував, навпаки, він згуртовує і допомагає відчувати плече у боротьбі з несправедливістю.

ЦЕ ЧЕРГОВА СПРОБА НАЛЯКАТИ ЛЮДЕЙ – ЧУБАРОВ

Як вважає голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, призначення на один день цілого конвеєру "судів" проти "пікетників" – це спроба Росії налякати людей.

"Вони шукають різні форми боротьби з опором незгодних, і ця чергова спроба "влади" налякати людей", – сказав Чубаров в ефірі телеканалу ATR, підбиваючи підсумки подій в Криму 18 грудня.

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Чубаров подякував усім, хто прийшов до будівель судів в Криму, щоб підтримати активістів.

Крім того, голова Меджлісу підкреслив необхідність оскаржити кожне неправомірне рішення суду проти учасників "одиночних пікетів", які "влада" намагається представити як заборонені в Росії "несанкціоновані мітинги".

За словами адвоката Еміля Курбедінова, свавілля з судами в Криму 18 грудня – це спроба уявити, що одиночні пікети по всьому півострову проходили "за єдиним задумом і єдиною організацією".

"Більше вісімдесяти судів призначили в один день по всьому Криму – ось це дійсно єдиний задум та організатор", – вважає адвокат.

Він упевнений, що окупанти прагнуть "придушити народний рух і загнати всіх по кутках, але вони прорахувалися", оскільки перешкоди, які вони чинять, тільки ще більше об'єднують народ.

Як вважає один з активістів "Кримської солідарності", для того, щоб вийти і захистити оштрафованих російською фемідою співвітчизників, "не потрібно мати юридичної освіти або надприродних здібностей, треба просто переживати за майбутнє свого народу, боротися, підтримувати один одного і завжди перебувати поруч з тими, хто опинився у важкій ситуації".

Фото: Facebook Крымская солидарность
Фото: Facebook Кримська солідарність

Тому, вважає він, судний день у Криму показав, що насправді виграли не суди, а засуджені ними люди, які нічого не бояться і впевнені, що закон не порушували і мають повне право на одиночний пікет.

Як заявив один з пікетників з Кіровського району Рефат Мамбетов, він вийшов на свою "особисту акцію", тому що "всередині себе пережив обурення тим, що відбувається в Криму".

"Я вийшов на одиночний пікет, оскільки був обурений тим, що в Бахчисараї пройшли масові обшуки та арешти шести хлопців, у яких є малолітні діти. Я – батько чотирьох дітей, і дивлячись на своїх дітей, думав про те, що довелося пережити тим дітям, до будинків яких вдиралися озброєні силовики і вели себе брутально, нахабно", – розповів Рефат Мамбетов.

Він додає, що йому теж присудили 10 тисяч рублів, "але я не вважаю себе винним, бо маю право на свою думку".

Що стосується "судді", то "сам по собі він нічого не вирішував, він лише озвучив те рішення, яке прийняли за нього", – зробив висновок активіст.

Ще один з пікетників Ділявер Асанов з Джанкоя висловив упевненість, що не тільки був правий, вийшовши на пікет, але й ще раз переконався, завдяки "судному дню", що порушення прав людини у Криму тривають.

За його словами, в ході одного з процесів у Джанкої "судді" довелося оголосити недовіру після того, як він зачитав рішення, в якому йому оголошувалося покарання, хоча підсудний ще не заходив до зали суду. Крім того, в документах справи фігурувала інформація, що о 14-й годині зателефонував голова сільради "правоохоронцям" і повідомив про факт одиночного пікету, тоді як приїзд до пікетувальника самих силовиків після цього дзвінка був зафіксований о 12-й годині.

Адвокати, які брали участь у захисті "пікетників", також заявляють, що процеси, заплановані на 18 грудня, проходили з численними порушеннями. Скрізь намагалися заборонити зйомку процесу, забороняли право присутності на "суді" родичів і друзів, намагалися провести справу без захисту.

Приміром, член Меджлісу кримськотатарського народу Еміне Авамілєва, яка є юристом за освітою, виїхала з іншими колегами-захисниками на "суди" в Джанкой, де вона звернула увагу на те, що більша частина всіх заявлених адвокатами клопотань не задовольнялася або частково задовольнялися. У кожній справі по кожній людині використовувалася практика неприпустимих доказів. Це грубе порушення, і воно є підставою для того, щоб подавати апеляцію до вищої інстанції, вважає юрист.

Деякі "судді", розуміючи абсурдність ситуації, просто зачитують заздалегідь заготовлене рішення, не довівши справу до дебатів, і по-хамськи йдуть, розповів захисник Різа Іззетов, який працював у Красногвардійському районі.

КОЛИ БУДЬ-ЯКІ РЕПРЕСІЇ БЕЗСИЛІ

Сьогодні після завершення всіх "судів" щодо одиночних пікетів у Криму можна зробити висновок, що людей, притягнених до відповідальності, окупаційна влада залякати не змогли. Навпаки, людей надихнули підтримкою і вдячністю за сміливі вчинки. У будівлі судів кримчани організовували для учасників процесу чаювання. Тут же для погашення призначених штрафів ішов збір коштів. І постійно працювали камери стрімерів, які в прямому ефірі розповідають всім, що відбувається в Криму. Усі ці люди з групи підтримки чудово розуміють, що наступними, за ким прийдуть силовики, будуть саме вони.

Мустафа Джемилев
Мустафа Джемілєв

У дні, коли в Криму відбувалися пікети кримських татар, Укрінформ взяв коментар у Мустафи Джемілєва. Політик розповів, чи є у кримських пікетів організатор і чим керуються люди, виходячи на поодинокі акції.

"Ясна річ, що сто осіб одночасно не можуть вийти на акцію без будь-якої координації дій. Те, що в Криму відбуваються ось такі пікети – це свідчення того, що в Криму живе народ, який здатний на самоорганізацію і може відстоювати свої права. І які б проти нього не застосовувалися репресії, а терористичні і окупаційні режими тримаються саме на репресії, вони будуть безсилі. Слава Богу, що у нас є такі люди, які свідомо йдуть на боротьбу з терористичним режимом. Так, вони знають, що можуть потрапити у в'язницю, але готові до цього і це їх не лякає. Тобто, вони продовжують кращі традиції кримськотатарського національного руху", – підсумував Джемілєв.

Думка про те, що кримські татари роблять виклик противнику, підтверджують адвокати.

Обізнані люди стверджують, що кримськотатарські процеси в Криму працюють за жорсткою схемою. Наприклад адвокат Дмитро Дінзе стверджує, що його колеги помітили, що у справі "Хізб ут-Тахрір" (і не тільки, – ред.) притягують спочатку "причетних", а потім всіх, аж до свідків.

"Цікаве спостереження знайомого адвоката за "хізбами" в Криму. Спочатку викошують людей, які так чи інакше можуть бути причетні. Потім притягають свідків у кримінальній справі, як теж причетних. І так по колу, поки всіх не притягнуть. Ось вже точно безпрограшна тема", – пише Дінзе.

Його колега Олександр Попков, захисник журналіста Миколи Семени, вважає, що крім інших притягнуть "і тих, хто приходить на обшуки до свідків". Журналіст Антон Наумлюк додає в коментарі, що "досвід Таджикистану змушує побоюватися і за адвокатів".

І все ж, щоб завершити роздуми в оптимістичному руслі, нагадаємо, що так звані судді, прокурори і чиновники, причетні до порушення прав людини в окупованому Криму, увійдуть у список Магнітського "у разі прийняття відповідного акта українським парламентом цього тижня". Про це нещодавно заявив народний депутат України, ініціатор законопроекту «Про заходи щодо захисту національних інтересів, національної безпеки України та покарання осіб, винних у порушенні прав людини в РФ і АР Крим» Сергій Кіраль.

"Сьогодні вже є ряд суддів, які брали участь у справах щодо українських громадян у Криму. І навіть ті, хто кожен день проводить обшуки в будинках кримських татар, їх арешти та затримання, всі ці люди, які це роблять, вони можуть опинитися в цьому списку", – сказав депутат.

Залишається тільки чекати, що цей законодавчий акт буде прийнятий.

Сергій Бобров, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-