МЗС Канади засуджує переслідування Росією кримських татар

МЗС Канади засуджує переслідування Росією кримських татар

Укрінформ
Невиправдані обшуки, проведені силовими органами Росії у помешканнях членів кримськотатарської громади, викликають у Канади занепокоєння.

Про це під час виступу у парламенті Канади заявив представник міністра закордонних справ Мет Декорсі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми глибоко занепокоєні вибірковими затриманнями та нещодавніми необгрунтованими обшуками у домівка кримських татар», - сказав Декорсі.

Він вказав на жахливий випадок загибелі в руках окупантів 82-річної кримськотатарської активістки Веджіє Кашки. «Минулого тижня кримські татари втратили один зі своїх провідних голосів у супротиві незаконній анексії Криму – Веджіє Кашку. Ми вшановуємо пам'ять Веджіє Кашки, справою життя якої був захист інтересів кримськотатарського народу», - зазначив депутат.

Читайте також: Канада закликає Росію звільнити всіх політичних в’язнів

Декорсі також нагадав про звіт Управління Верховного комісара ООН з прав людини, в якому різко критикується стан справ людини в окупованому Криму та додав, що «чинний уряд Канади беззастережно засуджував незаконну російську анексію Криму».

Як повідомляв Укрінформ, 23 листопада, окупанти в Криму провели обшуки у будинках кримських татар і затримали активістів Бекіра Дегірменджи, Асана Чапуха, Кязіма Аметова. Наступного дня «суд» заарештував їх на два місяці. Спочатку силовики звинуватили їх у вимаганні грошей у громадянина Туреччини, потім заявили, що під час обшуку у них, мовляв, виявили зброю, наркотики і заборонену літературу.

На місці спецоперації силовиків ветеранові національного руху кримських татар 82-річній Веджіє Кашці при спробі затримання стало зле і дорогою до лікарні вона померла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-