Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

День поховання Веджіє Кашки: Закликаємо посилити тиск на РФ

День поховання Веджіє Кашки: Закликаємо посилити тиск на РФ

Блоги
Укрінформ
День поховання Веджіє Кашки оголошується Днем жалоби

Заява голови Меджлісу кримськотатарського народу
щодо нової хвилі репресій і загибелі Веджіє Кашки

23 листопада 2017 року російські окупанти в Криму у намаганні поставити на коліна корінний народ півострова, здійснили черговий злочин, провівши низку обшуків у домівках кримських татар та затримання активістів кримськотатарського національного руху.

Унаслідок одного з таких обшуків, застосування фізичного та психологічного тиску, зупинилось серце легендарної учасниці кримськотатарського національного руху, шанованої в народі 83-річної Веджіє Кашки.

Незламний борець із радянським авторитарним режимом колишнього СРСР, учасниця всіх помітних подій в новітній історії кримськотатарського народу, соратниця вірних друзів кримськотатарського народу генерала Петра Григоренка та російського вченого-дисидента Андрія Сахарова, Веджіє Кашка стала черговою жертвою російської окупації Криму.

Меджліс кримськотатарського народу рішуче засуджує вбивство російськими окупантами активістки кримськотатарського національного руху Веджіє Кашки і закликає українські правоохоронні органи докласти всіх зусиль для притягнення винних у загибелі до відповідальності в межах національних і міжнародних судових інститутів.

Меджліс кримськотатарського народу звертається до міжнародних організацій і урядів країн світу із закликом до посилення тиску на Російську Федерацію. Стає очевидним, що цілеспрямовані репресії російського окупаційного режиму проти кримськотатарського народу стають чимдалі жорсткішими. Численні спроби дискредитувати кримськотатарський народ, оголошуючи його синів да доньок – терористами, його представницький орган – Меджліс – екстремістським, не виправдали очікувань. Усвідомлюючи незламність кримськотатарського народу, марність спроб залякати і змусити мовчати кримських татар, російські окупанти не знаходять іншого виходу, як посилення репресій. Міжнародне співтовариство має застосувати всі механізми для захисту мирних мешканців Криму та скорішої деокупації Криму.

Меджліс кримськотатарського народу вимагає від російської окупаційної влади терміново припинити всі утиски прав людини на півострові, а також негайно і безумовно звільнити незаконно анексований Крим.

Меджліс кримськотатарського народу висловлює щирі співчуття дітям, онукам та правнукам Веджіє Кашки, її рідним та близьким, всьому кримськотатарському народові у зв’язку зі смертю славної доньки кримськотатарського народу.

П’ятниця, 24 листопада, день поховання Веджіє Кашки оголошується Днем жалоби. У цей день по всьому Криму та в місцях проживання кримських татар за межами Криму здійснюватиметься приспущення кримськотатарських національних прапорів та утримання від проведення розважальних заходів.

Рефат Чубаров,
Голова Меджлісу кримськотатарського народу

Київ, 24 листопада 2017 року

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-