Справа 26 лютого: кримський

Справа 26 лютого: кримський "суд" не схотів слухати Чийгоза і Чубарова

Укрінформ
Підконтрольний Кремлю Центральний райсуд Сімферополя на слуханні "справи 26 лютого" відмовився викликати на допит Ахтема Чийгоза, керівника Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова і призначеного Кремлем главу півострова Сергія Аксьонова.

Відповідне клопотання подавала сторона захисту, повідомляє Радіо Свобода.

Як зазначається, адвокати також наполягали на допиті слідчого Павла Нікеля, який вів цю справу, а наразі є співробітником Слідкому в управлінні Новосибірської області РФ.

Проте державний обвинувач заявив, що в допиті додаткових свідків немає необхідності.

"Свідчення Аксьонова і Чийгоза є в матеріалах справи, за якою вирок уже набрав чинності. Викликати їх до суду вважаю за недоцільне. Що стосується допиту Чубарова, свідчень якого немає, то він не може сказати нічого нового. Я не заперечую щодо залучення до матеріалів справи протоколів засідання справи Чийгоза, де відображені допити його і Аксьонова", – заявив держобвинувач.

Крім того, адвокати клопотали провести почеркознавчу експертизу підпису в протоколі допиту потерпілого Андрія Шлягіна. За їхніми словами, у сторони захисту викликав сумніви підпис у розписці, де потерпілий пише, що не хоче брати участі у судовому засіданні і просить узяти до уваги лише його свідчення, дані під час слідства.

Водночас суд вирішив долучити до матеріалів справи отриманий з Верховного суду Криму вирок щодо заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, засудженого за звинуваченням в організації масових заворушень 26 лютого 2014 року до восьми років позбавлення волі.

Як відомо, у 2015 році на окупованому Росією півострові почали судити групу кримськотатарських активістів за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України, що відбувся біля будівлі Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Їх звинувачують в участі у масових заворушеннях.

Читайте також: Після звільнення Чийгоза окупанти не знають, як вести "справу 26 лютого" - Умеров

Пізніше суд розділив "справу 26 лютого" на дві: окремо – щодо одного з лідерів кримськотатарського національного руху Ахтема Чийгоза, і окремо щодо інших фігурантів процесу – Алі Асанова, Мустафи Дегерменджі, Ескендера Кантемирова, Талята Юнусова, Ескендера Емірвалієва, Арсена Юнусова і Ескендера Небієва.

Дегерменджі й Асанов з 6 квітня 2017 року перебувають під домашнім арештом. Раніше їх утримували у Сімферопольському СІЗО.

Росія 25 жовтня видала Ахтема Чийгоза Туреччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-