Засуджений у 2010 кримчанин просить повернути його з мордовської колонії в Україну

Засуджений у 2010 кримчанин просить повернути його з мордовської колонії в Україну

Укрінформ
Засуджений у 2010 році до довічного ув'язнення кримчанин Андрій Лугін передав з російської колонії відкрите звернення до влади України з проханням припинити утримувати ув'язнених кримчан на території РФ.

Текст звернення опублікували правозахисники Crimean Human Rights Group 

«І мене, і безліч інших громадян України РФ продовжує насильно утримувати на своїй території і визнавати громадянами РФ, тим самим створюючи насильницькі і формальні перешкоди для повернення в Україну її громадян» - йдеться в опублікованому зверненні.

Адресував своє звернення кримчанин органам державної влади України, ООН, ПАРЄ, ЗМІ та всім правозахисним організаціям.

«В черговий раз звертаюся до вас про допомогу у вирішенні проблеми – прохання не тільки моє особисте, але це і в інтересах інших жителів Автономної Республіки Крим, яка в 2014 році була фактично захоплена і незаконно приєднана до Російської Федерації в березні 2014 року», - наголошується в тексті.

У відкритому листі кримчанин Лугін заявляє про порушення Російською Федерацією норм міжнародного гуманітарного права і просить примусити російський уряд  припинити практику примусового громадянства. 

Лугін був засуджений у 2010 році на довічне ув’язнення. Суди двох інстанцій визнали його винним у вбивстві та участі в злочинному угрупованні Андрія Лаптєва, яке діяло в Керчі в 90-х роках. Кілька років він відбував покарання у Криму, після чого був незаконно переміщений з тимчасово окупованої території Криму до колонії Мордовії (РФ), а в січні 2017 року був повернутий до Криму. За інформацією дружини Лугіна, умови тримання у російських колоніях загрожують життю та здоров'ю її чоловіка, який страждає на рідкісне захворювання. Знаючи, що його 26 квітня 2017 року знову відправлять до російської колонії, кримчанин 24 квітня оголосив на знак протесту голодування.

Читайте також: Умеров назвав два шляхи повернення Криму: радикальний і "спокійний"

26 квітня Лугін, перебуваючи у СІЗО Сімферополя, спробував перерізати собі горло на знак протесту проти свого переміщення на територію Республіки Мордовія, однак кримчанина все одно етапували в колонію Мордовії. Звернення Лугіна про передачу його українському уряду як громадянина України було проігноровано.

Лугін планує оскаржити своє незаконне етапування до РФ, а також має намір звернутися до Європейського суду з прав людини.

Фото: bdzhola.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-