Платформи європейської пам'яті та совісті: Умерову в Парижі вручать премію

Платформи європейської пам'яті та совісті: Умерову в Парижі вручать премію

Укрінформ
У вівторок в Парижі відбудеться вручення премії "Платформи європейської пам'яті й совісті" заступникові голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову.

Про це в понеділок на прес-конференції в Укрінформі повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу, глава Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.

"Завтра ми разом з Ільмі Умеровим вилітаємо до Парижа. За ініціативою Кримськотатарського ресурсного центру, Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова було висунуто на здобуття премії авторитетної організації ("Платформа Європейської пам'яті й совісті" - ред.), до якої входять близько 40 організацій і 18 країн", - повідомив Барієв.

За його словами, Умеров став лауреатом премії "попри те, що у фінальній частині разом з Ільмі Умеровим були такі авторитетні люди, як Володимир Кара-Мурза з Російської Федерації, як дружина лауреата Нобелівської премії з Китайської Народної Республіки, представлені й правозахисники з КНДР".

"Але при цьому всьому Ільмі Умеров виграв цю премію", - підкреслив Барієв.

На офіційному сайті організації "Платформа європейської пам'яті й совісті" повідомляється, що Умеров удостоєний премії "За визнання його боротьби проти тоталітаризму за ідеали демократії, основні права та свободи людини і верховенство закону".

Нагадаємо, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров був засуджений до двох років колонії-поселення за звинуваченням у нібито публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Звільнити Ільмі Умерова та його колегу - заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, інших кримських політв'язнів і громадських активістів неодноразово вимагали міжнародні правозахисні організації.

Читайте також: Умеров сказав, що треба було робити Україні до приходу “зелених чоловічків”

Вироки, винесені кримчанам російськими судами, засудили США і Євросоюз.

"Платформа європейської пам'яті й совісті" - міжнародний проект, покликаний досліджувати діяльність і злочини тоталітарних режимів у Європі в XX столітті і не допустити відновлення тоталітаризму в Європі. Проект створений 14 жовтня 2011 року в Празі під час саміту прем'єр-міністрів Вишеградської групи. У церемонії підписання документу про створення проекту взяли участь прем'єр-міністри Чехії, Польщі та Угорщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-