Геращенко розповіла, як ФСБ змушувала Умерова і Чийгоза писати “чолобитну”

Геращенко розповіла, як ФСБ змушувала Умерова і Чийгоза писати “чолобитну”

Укрінформ
Російське ФСБ виставляло однією з передумов звільнення Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза, аби вони написали прохання про помилування президенту РФ Володимиру Путіну.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook перший заступник голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко. 

“Однією з передумов звільнення ФСБ виставляло, аби Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз написали прохання про помилування Путіну. Мустафа Джемілєв у розпачі в Страсбурзі під час візиту Президента Порошенка й розмови з ним сказав, що цього ніколи не буде. Ми пишаємося Чийгозом і Умеровим, вони дійсно незламні. І всі ці довгі дні українська і турецька дипломатії робили все, аби не було ніяких передумов про чолобитну, бо ці герої б ніколи нічого подібного Путіну не писали б”, - йдеться у повідомленні.

Геращенко також повідомила, що інформацію про те, що найближчим часом вдасться витягти лідерів кримських татар, “посвячені знали ще кілька тижнів тому”: “Зокрема, дякую всій українській делегації в ПАРЄ, яка знала це в Страсбурзі і тримала цю важливу таємницю в собі, аби не зірвалося. Тільки одиниці знають, скільки переговорів Президента Порошенка за участю нашого дорогого Мустафи Джемілєва, скільки раундів зустрічей відбулося і в Нью-Йорку, де наша делегація ставила питання заручників як пріоритетне, і Президент просив колегу Ердогана підключитися до звільнення, й під час закритих зустрічей Президентів Порошенка й Ердогана в Києві”. 

Читайте також: Фейгін: Звільнення Умерова та Чийгоза - позитивний приклад в інших справах

Раніше у середу лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв повідомив, що представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, засуджених в окупованому Криму, видали турецькій стороні. Джемілєв додав, що цей обмін став можливим завдяки домовленостям, досягнутим під час візиту президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана в Україну. 

Адвокат Микола Полозов заявив, що українських політв'язнів Чийгоза й Умерова було звільнено від кримінального переслідування. За його словами, це - “закономірний результат титанічних зусиль, успішно проведеної юридичної, політичної і дипломатичної роботи”.

Перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова повідомила, що Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров вже незабаром прибудуть до Києва. За її словами, їх передача до Туреччини відбулася за результатами перемовин президента Туреччини із президентом РФ.

Прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко повідомив, що літак зі звільненими представниками Меджлісу кримськотатарського народу Ахтемом Чийгозом та Ільмі Умеровим вже приземлився в Анкарі. Їх зустрічатиме посол України та сприятиме їх перебуванню в Туреччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-